Kétmilliárdos útfelújítás

Kétmilliárdos útfelújítás

ÚtfelújításAz ország harmadik legnagyobb mellékút-felújítási projektje keretében csaknem 2 milliárd forintból, európai uniós források felhasználásával újul meg a baranyai Királyegyházát Sellyével összekötő út 19 kilométeres szakasza. Ez áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében.

A munkálatok várhatóan még idén befejeződnek. A Királyegyházát az ormánsági Sellyével összekötő mellékút burkolata jelenleg hullámos, nyomvályús, közmű-helyreállítások nyomaival tarkított. Az útburkolat széle sok helyen lesüllyedt, töredezett. Ezért a kivitelezők elsősorban a burkolat felújításán, a pályaszerkezet cseréjén, a padka újraépítésén, az útpálya víztelenítésén és a vízelvezetés korszerűsítésén dolgoznak, egy 2,3 kilométeres szakaszon az útpályát ki is bővítik – áll a közleményben.

A 19 kilométeres szakaszon négy autóbusz-megállóhelypár található, melyek részben buszöbölben, részben a folyópályán bonyolítják forgalmukat. Az útfelújítás során a megállóhelyek mindegyike szabványos öbölbe kerül. A nyertes kivitelező feladata továbbá az útszakaszon található hidak és a meglévő vízelvezető rendszer felújítása. Emellett a sérült, erősen kopott, nehezen látható jelzőtáblák cseréjéről is gondoskodnak a szakemberek.

A beruházás ünnepélyes projektindító ünnepségét pénteken tartották meg Okorágon, azt követően pedig Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke közleményben emelte ki: a mellékút-felújítási projekt közel ötezer ember életében hoz érzékelhető változást. Emlékeztetett arra, hogy az Ős-Dráva Program keretein belül 25 milliárd forint érkezik az ormánsági térségbe, és ahhoz, hogy a program sikeresen megvalósuljon, elengedhetetlen az Ormánság úthálózatának javítása.      Az Új Széchenyi Terv keretében országosan több mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása valósulhat meg 2013-ig, az Európai Unió és a kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.