Nyíregyháza ad a környezetvédelemre

Nyíregyháza ad a környezetvédelemre

hulladéklerakóElkészült a bezárt nyíregyházi hulladéklerakó telep rekultivációs munkálatainak terve. A város önkormányzata közel 1,6 milliárd forintot költhet a terület környezeti állapotának helyreállítására.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere azt mondta, az elképzelések szerint fitoremediációs technológiával, a szennyezett környezet növények megtisztításával kívánják újra hasznosíthatóvá tenni a régi, a borbányai városrész szélén lévő volt szeméttelep talaját. A helyhatóság az európai uniós Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 100 százalék arányú támogatást, több mint 1 milliárd 599 millió forintot nyert a munkálatok finanszírozására. A rekultiváció 2015. június 30-ra fejeződik majd be.

A bezárt lerakó területe a valamikori borbányai Ököri-tó medrében található, ahová a legkülönbözőbb, sőt ismeretlen eredetű és fajtájú hulladékokat helyezték el, 25 éven keresztül. A hulladék lerakása műszaki védelem nélkül történt, így a mostani állapotában veszélyforrást jelent az alatta húzódó, az ország egyik legnagyobb felszín alatti vízkészlet-területére. Emellett környezet-egészségügyi szempontból is veszélyes, hiszen a város belterületének közvetlen szomszédságában fekszik. A rekultivációs terv szerint a bezárt lerakó területén a következő három évben úgynevezett előkészítési, majd hulladékáthalmozási munkálatokat végeznek, valamint kiépítik a kármentesítő rendszert. Utána indítják a fitoremediációs munkafolyamatot, illetve kialakítják a folyamatos ellenőrzés feltételeit.

Az előkészítés során körbekerítik a területet, hozzá és rajta utakat építenek elektromos hálózattal, valamint övárkokat ásnak, míg a meglévőket felújítják. Dréncsövezik is a telepet, valamint a szennyezett víz mozgásának megakadályozására vízzáró gátakat létesítenek, a hulladék áthalmozáshoz pedig kitermelési pásztákat alakítanak ki. Az áthalmozás során részleges hulladék-válogatás is történik, illetve földtakarásos területrendezés is lesz.

A kármentesítő rendszer kiépítése során létesülő úgynevezett nagy átmérőjű kitermelő kutakhoz víztisztító berendezést is kap a terület, míg a talajvíz megfigyelésére kis átmérőjű kutakat fúrnak. A szennyezett környezetet megtisztító, a fitoremediációt ellátó lágy- és fás szárú növényeket ezután ültetik ki, s hozzájuk locsolóhálózatot alakítanak ki.

Végül ellenőrző monitoring rendszer létesül, hogy nyomon követhessék, dokumentálhassák a remélt változásokat. A kiválasztott fitoremediációs technológiától azt várják, hogy a jelenlegi területhasználati korlátozások egy idő után feloldhatók lesznek, hasznosíthatóvá válik az egykori nyíregyháza-borbányai hulladéklerakó, miközben megakadályozzák a felszín alatti vízkészlet esetleges szennyeződését is – emelte ki Kovács Ferenc polgármester.