A humánum napja

Holokauszt emlékközpontHolokauszt EmlékközpontPénteken tartják a humánum napját a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban Raoul Wallenberg, a vészkorszak idején embermentő svéd diplomata születésének 100. évfordulóján.

A Holokauszt Közalapítvány és az Igaz Emberek Társasága rendezvényén köszöntik a Világ Népeinek Igaza magyar kitüntetettjeit, valamint átadják az újonnan alapított Helytállásért elismerő okleveleket. A Holokauszt Emlékközpont az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a vészkorszak idején zsidó emberek mentésében közreműködők emlékének méltó megőrzésére hívták életre az Igaz Emberek Társaságát, amelynek elnökségével Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából megalapították a Helytállásért magyar embermentő elismerést. Mint írták, a kezdeményezést az indokolta, hogy a magyar embermentők a napjainkban előkerülő dokumentumok alapján – leginkább túlélő szemtanúk hiányában – az izraeli Yad Vashem Intézet által kiadott Világ Népeinek Igaza díjat nem kaphatják meg. A Helytállásért elismerő oklevelet ezen elismerés pótlására, a jeruzsálemi intézménnyel egyeztetve és a felterjesztéseket körültekintően megvizsgálva hozta létre az emlékközpont és az Igaz Emberek Társasága – tették hozzá.

A további háborús embermentési esetek felkutatására, a bizonyító dokumentáció adatbankba rögzítésére idén külön irodát létesítettek, hogy az összes Magyarországon tevékenykedő, iratokkal és adatokkal bizonyítottan embermentő nevet nyilvánosságra hozzanak. A jelöléseket, adatokat, információkat a Holokauszt Emlékközpont folyamatosan fogadja, ellenőrzi a jelölt adatainak hitelességét, s adatbázisban rögzíti a kapott információkat. Minden évben az intézmény történész vezetője, Szita Szabolcs professzor terjeszti elő a Helytállásért elismerő oklevélre jelölteket, akiket az Igaz Emberek Társaságának elnöksége választ ki. Az elismerő oklevelet azok az emberek, illetve leszármazottaik kaphatják meg, akik esetében kétséget kizáróan bizonyított, hogy a II. világháború idején zsidó emberek életét mentették meg. Idén január 1-ig 791 magyar embermentő részesült a Világ Igaza díjban. Az embermentőket immár egy évtizede minden évben augusztus 4-én, Raoul Wallenberg születésnapján köszöntik.