"Mi tagadjuk a kollektív bűnösség elvét"

"Mi tagadjuk a kollektív bűnösség elvét"

Zakó LászlóZakó LászlóHamis napi politikai üzenetek küldésére használták fel a roma holokauszt évfordulójához kötődő hétfői nagykanizsai rendezvényt a felszólalók a Jobbik szerint, amelynek Zala megyei és nagykanizsai szervezetének elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is közölte: Mirkóczki Ádám szerdán visszavonta, de új változatban ismét beterjeszti azt a törvényjavaslatát, amely a bűnügyi nyilvántartások részévé tenné a bűnelkövetők etnikai jellegét.

Zakó László országgyűlési képviselő a rendezvényről szóló tudósításokból tájékozódva jelentette ki, hogy a nagykanizsai megemlékezést “szinte mindenki, aki ott felszólalt, arra használta fel, hogy napi politikai hamis üzeneteket küldjön” a társadalom felé. Már be sem csomagolják azokat a mondanivalókat, amiket elsősorban a Jobbiknak szánnak – értékelte.

A jobbikos politikus elfogadhatatlannak nevezte az országos főrabbi kijelentését, amely szerint Magyarországot egységesen bűnösnek tartja a korabeli eseményekért. “Mi tagadjuk a kollektív bűnösség elvét”, ami történt annak idején, azt “nem egy egész társadalom, hanem az akkori politika bizonyos szereplői tették” – hangoztatta Zakó László.

Kifejtette, az akkori és a jelenkori Magyarország, illetve politikai szereplői között vont párhuzamot azért nem fogadja el az ellenzéki párt, mert “csak és kizárólag ránk vonatkoztatják”, miközben szerinte ma a Jobbik az egyedüli párt, amelyik határozott javaslattal él a cigányság felzárkóztatását illetően, “komolyan veszi ezt a társadalmi problémát”. A képviselő úgy vélekedett, hogy a cigányság felzárkóztatási programjára az előző két ciklusban fordított 120 milliárd forint “ablakon kidobott pénz volt, mert semmilyen eredményt nem hozott”.

A “békés együttélésre alkalmatlan társadalmi népcsoportok vannak, amelyeknek a megfegyelmezése törvények módosítását kívánja meg”, ezért is kezdeményezték már tavaly a halálbüntetés visszaállítását – folytatta. Közölte egyúttal, hogy frakciótársa, Mirkóczki Ádám szerdán visszavonta azt a törvényjavaslatát, amely amerikai mintára a bűnelkövetők rasszjegyei alapján próbálja egyértelművé tenni a bűnelkövető személyét, de hozzátette, hogy tudomása szerint politikustársa “egy finomított változatot fog beadni”.

“A holokauszt relativizálásának gyanúját is elkerülve” úgy értékelte, a nagykanizsai holokauszt megemlékezéseken évek óta “folyamatosan nem csendes megemlékezés formájában gondolnak a több évtizede történt eseményekre, hanem alantas politikai szándékukat élik ki ezeken a rendezvényeken”.

Zakó László kérdésre kifejtette, nincs ellentmondás abban, hogy a párt tagadja a kollektív bűnösség elvét, mégis a cigányságra vonatkozó kijelentéseket hangoztat. Indoklása szerint a cigánybűnözés kifejezés az 1970-es években már egyetemi tankönyvekben szerepelt, “a fiatalkorú bűnözést is bárki zokszó nélkül használhatja”, tehát “teljesen helyénvaló a cigánybűnözés említése, (…) de nem az egész cigányságot bélyegezzük meg”.

Kapcsolódó cikkek