„Itt az idő! Vagy dönt a kormány, vagy bedönti az agráriumot”

„Itt az idő! Vagy dönt a kormány, vagy bedönti az agráriumot”

Gőgös ZoltánAz élelmiszerárak elszabadulása csak azonnali és radikális kormányzati intézkedésekkel állítható meg! Így gondolja az MSZP.

„A rendkívüli aszály miatt fenyegető agrárkatasztrófa elhárítása ráolvasással nem megy. Hiába kesergi körbe a Fazekas Sándor-Jakab István kettős a teljes hazai sajtót, ha a kormány napokon belül nem hozza meg a szükséges döntéseket, az emberek ősztől nem fognak magyar élelmiszerhez jutni!

A következő intézkedésekre van szükség:

1. A hazai állattartók érdekében dönteni kell a takarmánykukorica felvásárlásához szükséges kedvezményes hitelek azonnali folyósításáról!

2. A jelenleg mindössze 8 milliárd forintos kárenyhítő alapot azonnal legalább a duplájára kell emelni! (A szocialista kormány a 2010-es fagykárok idején 2 napon belül döntött az alap 5 milliárd forintos kiegészítéséről!) A megemelt összegből gyors előleget kell adni azoknak a gazdáknak, akik takarmányt akarnak vásárolni!

3. Az élelmiszerárak drasztikus emelkedésének megakadályozása érdekében az MSZP továbbra is követeli a kormánytól, hogy napokon belül kezdjen tárgyalásokat az érintett szakmai szervezetekkel az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről, és bővítse ki azoknak a termékeknek a körét, amelyek az ötszázalékos kulcsba tartoznak!

ITT AZ IDŐ! – szokta nagybetűkkel hirdetni a Fidesz. Most tényleg itt van. A Romániában szeptembertől életbe lépő áfa-csökkentés ugyanis a feketegazdaság élénkülését is maga után vonja, mert mivel minden kereskedő a szomszédból, fű alatt fogja hazaimportálni az áruját. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése segítséget jelent a szegényebb rétegeknek és visszaszorítja a feketegazdaságot.

Ne stadionokra meg minisztériumi bútorokra költsék tehát a közpénzt, hanem a hazai élelmiszer előállításához szükséges takarmányra!” –mondta Gőgös Zoltán a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke.

Kapcsolódó cikkek