Tizenhét milliárd a közművelődésre

Tizenhét milliárd a közművelődésre

A könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatására a központi költségvetésből 17,6 milliárd forint áll majd a települési önkormányzatok rendelkezésére 2013-ban. Ezt erősítette meg L. Simon László kultúráért felelős államtitkar.

Ebből a tervek szerint a megyeszékhelyek által fenntartott, megyei hatókörű múzeumoknak 2,2 milliárd, könyvtáraknak 2,876 milliárd forint jut, míg 1,743 milliárd forintot ezek a könyvtárak a kistelepülési könyvtári feladatok ellátására fordíthatnak – olvasható a kultúráért felelős államtitkárság közleményében.

Mint a kommüniké megjegyzi, a megyeszékhelyek által fenntartott múzeumok esetében a rendelkezésre álló keretet többek között az intézmények látogatottsága, a kezelt gyűjtemény és az ellátandó terület nagysága alapján fogják elosztani, amiről a kultúráért felelős államtitkár egyeztetett az érintett önkormányzatok képviselőivel. Ezeknek a támogatásoknak a célja éppen az, hogy segítsék a hamarosan átadandó intézmények önkormányzati működtetését.

A fennmaradó mintegy 10,5 milliárd forint valamennyi települési önkormányzat közgyűjteményi és közművelődési feladatellátását fogja segíteni, és lehetőség nyílik érdekeltségnövelő támogatásokkal, valamint egyéb pályázatokkal is hozzájárulni az önkormányzatok kulturális feladatellátásához.

Már júliusban tudni lehetett, hogy 2013-ban könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatására a központi költségvetésből 17,6 milliárd forint áll majd a települési önkormányzatok rendelkezésére – reagált L. Simon László kultúráért felelős államtitkár Gémesi György gödöllői polgármester azon felvetésére, miszerint “még mindig nem tudni, hogy jövőre az új feladatrendszerbe mennyi forrás jut majd.”

L. Simon László júniusi kinevezése óta két alkalommal egyeztetett erről a kérdésről a megyeszékhelyek polgármestereivel és alpolgármestereivel, többször találkozott ez ügyben szakmai szervezetek képviselőivel, a rendelkezésre álló jövő évi források elosztásáról a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT) ülésén is beszámolt. A kultúráért felelős államtitkár sajnálatosnak tartja, hogy a július 16-án rendezett KÁÉT-ülésen az önkormányzati oldalt csak két szervezet képviseltette. A Gémesi György vezette Magyar Önkormányzatok Szövetsége – bár meghívót kapott – nem volt jelen, így a szervezet elnökének sem volt alkalma első kézből tájékozódni, illetve véleményét szakmai körben kinyilvánítani.

L. Simon László komoly eredménynek tartja, hogy a korábban eltörölt közművelődési normatíva által biztosított forrás visszakerül a rendszerbe, amit a legutóbbi KÁÉT ülésen a szakszervezeti oldal is jelentős eredményként értékelt. Az intézmények átadása nem jelentheti azt, hogy finanszírozásukat teljes egészében az állam vállalja magára, hiszen abban – a korábbiakhoz hasonlóan – a fenntartó önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk – hangsúlyozta az államtitkár.