Fejlesztik a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot

Helikon KastélymúzeumTöbb mint 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert kiemelt turisztikai beruházásként a keszthelyi Festetics-kastély korszerűsítésére a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője elmondta, a támogatásról augusztus 8-ai ülésén döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság. A fejlesztés kiemelt státuszáról már négy éve határozott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, de az akkori terveket a kormány módosítások után sem hagyta jóvá, mert egyes elemei “nem voltak finanszírozhatók uniós forrásból”. Az akkor rendelkezésre álló 1,351 milliárd forintból iszlám múzeum és zeneiskola létrehozását is tervezte a kastélymúzeum vezetése, de felszólításra sem dolgozták át ezeket a terveket. A tavaly nyáron munkába állt új ügyvezető ezek után szakemberek bevonásával új pályázatot készített.

A nyugat-dunántúli régióban 4,2 milliárd forintos keret állt rendelkezésre a kiemelt projektekre, háromszoros volt az igény, de a kormányzati prioritásként kezelt fertődi és pannonhalmai fejlesztések mellett, a nagyon jó szakmai anyagként értékelt keszthelyi pályázat lett a nyertes.

Manninger Jenő hozzátette, az új elképzelés “fantáziadús, de mértéktartó egyszerre”, nem akar mindenáron új területet beépíteni, hanem a meglévő felújításával kíván új kiállítótereket létrehozni. Ezek a fejlesztések pedig a város számára is kiemelten fontosak.

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezetője a részletekről elmondta: a legjelentősebb elem az egykori Amazon Szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék épület megmentése. Itt kap helyet új állandó tárlatként a Főúri utazások kiállítás és a Veteránautó Látogatóközpont, s mindez az 1880-as és 1930-as évek közötti időszakot mutatja be.

A kastély parkjában új látnivalóként – a nemrég átadott növényház kiegészítéseként – lepkeházat is kialakítanak. A kastély épületéből egy eddig kihasználatlan külső épületbe átköltöző titkárság és igazgatói iroda helyén a Festetics család tagjait bemutató kiállítást hoznak létre.

Az igazgató hozzátette, a kastélymúzeum eddigi közös be- és kijáratát is szétválasztják, a torony alatt kialakítandó új kijáratnál múzeumi ajándékboltot is működtetnek majd. Az ügyvezető úgy fogalmazott, a fejlesztések tovább növelik a kastély vonzerejét és ezzel a látogatószámot, de hozzájárulnak az idegenforgalmi szezon meghosszabbításához is.

Az 1,82 milliárd forintból, száz százalékos támogatással megvalósuló munkálatok a támogatási szerződés megkötése és a közbeszerzések lebonyolítása után, várhatóan jövő tavasszal kezdődnek. Az egymásra épülő projektelemek befejezését 2014 végére tervezik a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban.

Kapcsolódó cikkek