Felújítják a Brunszvik-kastély parkját

Európai uniós támogatással felújítják a martonvásári Brunszvik-kastély parkját és a hozzá tartozó 5,7 hektáros tavat; a rekonstrukció 51,5 millió forintba kerül, a pénzt a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán nyerte el az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja.

Bódi Bernadett pályázati referens közlése szerint a munkálatok már megkezdődtek. A tóból kimentették a halakat, a hüllőket és a kétéltűeket, a vizet pedig leengedték. Amint kiszárad a tómeder, hozzálátnak az évtizedek alatt felgyűlt iszapréteg eltávolításához.

A tórekonstrukció keretében helyreállítják a belső lecsapoló csatornákat és a partfalakat, felújítják a zsiliptornyokat és a zsilipet, továbbá elvégzik a tó legnagyobb vízszállítójának, a Szent László pataknak a tisztítását, kotrását. A projekt “vizes” munkáira több mint 34,5 millió forintot költenek.

Megkezdték a 70 hektáros park felújítását, fiatalítását is. Hozzáláttak a menthetetlenül sérült, csonkolt, elszáradt fák és a magoncok kivágásához.

Bár a parkot nagy odafigyeléssel igyekezett óvni, gondozni a Brunszvikok egykori kastélyát évtizedek óta elfoglaló mezőgazdasági kutatóintézet, az évszázados fák egy része menthetetlenül elöregedett, megdőlt. Odvas törzsek, száradó, elszáradt ágak, kártevők, kórokozók pusztításai láthatók rajtuk. A kivágott egyedeket fiatal fákkal pótolják majd. A park rekonstrukciója több mint 11,6 millió forintba kerül. A munkálatokkal szeretnének a tél kezdetéig végezni, a teljes projekt március végére fejeződik be.

A számos ritka fafaj mellett 100 erdei növényfajnak, s gazdag madárfaunának is otthont adó parkot az 1770-es években alakították ki, majd az 1880-as években a birtok gazdájának, a Brunszvik grófi családnak a megbízásából Christian Heinrich Nebbien (1778-1841) német kerttervező tervei alapján korszerűsítették. Különlegessége a tó szigete, ahol nyaranta Beethoven-koncerteket tartanak, annak emlékére, hogy a legenda szerint a grófi családnál vendégeskedő zeneóriás is szívesen időzött ott.