"Elrugaszkodás és zuhanás a szakadékba”

"Elrugaszkodás és zuhanás a szakadékba”

Mesterházy AttilaMesterházy AttilaAz elrugaszkodás éve lesz 2012 - ígérte korábban Orbán Viktor. Azt azonban nem említette, hogy a szakadék széléről fogunk elrugaszkodni, és a kormány a mélybe rántja Magyarországot. Most pontosan ez történik. Mesterházy Attila eheti írása.

A miniszterelnök a nyár folyamán számtalan nyilatkozatban tömjénezte önmagát, hogy létrehozta a szerinte sikeres új magyar gazdasági modellt. Sokszor mondtam, ennek semmi alapja nincs. Nem találunk olyan mutatót, amely a sikeresség tényét alátámasztaná. A Központi Statisztikai Hivatal számolt be arról, hogy 2012 második negyedévében 1,2 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. Miután az első negyedév is zsugorodást hozott, hivatalosan kijelenthető: recesszióban van a magyar gazdaság. A tavaly jól szereplő mezőgazdaság esik, az ipar teljesítménye szűkül, az építőipar megállíthatatlanul zuhan. A nemzetgazdasági ágazatok fele stagnál. Közben az infláció magasabb a vártnál, a 6 százalékot közelíti. Jobboldali közgazdásztól olvashattuk a héten, hogy strukturális válság, mi több, stagfláció alakult ki. Ugyancsak hivatalos adat látott napvilágot arról, hogy szinte kiürült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap. Ide ömlött be az a 3000 milliárd forint, amit a kormány zsarolással vett el a magán-nyugdíjpénztári tagoktól, s már csak a pénz ötöde van meg. A nyugdíjvagyon jelentős részét elvitte az árfolyamveszteség, pedig ellenzékben a Fidesz azt állította, pusztán a kormányváltás ténye több százmilliárdos pozíciójavulást hoz. Az ellenkezője történt: az Orbán-kormány híre nem hozza, hanem viszi az emberek pénzét. Mindez önmagában is nagy baj. Ennél még nagyobb probléma, ahogyan a kormány reagál erre a helyzetre. A Nemzetgazdasági Minisztérium annyit tudott közölni, hogy “nem lepődött meg” az adatokon, és jövőre kedvező fejleményeket vár. Ugyanez a tárca tavaly ilyenkor még 3 százalék feletti növekedést jósolt a kristálygömbjéből 2012-re. Majd összerakott egy olyan megszorító költségvetést, amely visszafogja a beruházásokat és a fogyasztást. Mikor a kormányt arra figyelmeztettük, hogy ebből recesszió lesz, süketnek tettette magát. A költségvetést növekedéssel tervezték a nemzetgazdasági tárcánál, még ha minimálissal is. Ha ehhez képest mégsem lepődik meg a kormány recesszión, akkor vagy a költségvetés benyújtásakor hazudott vagy most hazudik.

Matolcsy Györgynek eközben nincs jobb dolga, mint hogy dilettáns történésznek csapjon fel. A harmincéves háborúról olvasgat, botcsinálta párhuzamot állít fel a 17. századi európai átalakulás, meg a mai változások között. Abban nincs vitánk, hogy jelenlegi időszak nemzedékekre kiható változásokat hozhat. Erre fel kell készíteni hazánkat. Csakhogy Miniszter úr láthatóan nem igazodik el a 21. század mátrixában, ezért teljességgel alkalmatlan erre a stratégiai fontosságú feladatra. Figyelemre méltó továbbá, hogy Matolcsy a harmincéves háborút hozza fel példaként. Igen, már megint egy háborút. Holott, az egyik legnagyobb probléma éppen a kormány által szuggerált háborús pszichózis. A kormány képtelen a kölcsönös előnyökre és bizalomra épülő kapcsolatokban gondolkodni, mindenről a háború jut eszébe. Ráadásul a háború e fideszes hívei katasztrofálisan rossz hadvezérek. Mindenkivel harcot kezdenek és folyton alulmaradnak. Ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy a gyászos gazdasági mutatók, valamint a kormány öntelt és értetlen magatartása további gondokhoz vezet. Elkerülhetetlen, hogy e következményeket a hétköznapokban is megérezzük. Magasabb adók, tovább romló közszolgáltatások, megszűnő állások, emelkedő rezsiköltségek, égbe futó benzinárak, növekvő szegénység járnak Orbán és Matolcsy háborúinak nyomában. Felelőtlen, aki ilyen helyzetben csodát ígér. Azt azonban a legnagyobb ellenzéki párt elnökeként megígérhetem, hogy kormányra jutva fejéről a talpára állítjuk a gazdaságpolitikát. Tiszteletben tartjuk a matematika törvényeit, nem próbáljuk becsapni se magunkat, se az embereket. Progresszív adórendszert vezetünk be, partnerségre törekszünk a szakszervezetekkel és a befektetőkkel, hogy legyen Magyarországon hitelezés, beruházás, innováció, több munkahely, magasabb jövedelem. Ki tudja, hányszor köteleződött már el Orbán Matolcsy mellett. Ezzel a miniszterelnök magára vette a felelősséget minden rossz gazdaságpolitikai döntésért. Aki tehát véget akar vetni Matolcsy rémmeséjének, annak Orbán Viktor leváltására kell majd szavaznia.” – írta az MSZP elnök-frakcióvezetője.