Hazatért a három magyar

Hazatért a három magyar

TEKfotó: Koszticsák Tibor/MTI

Hazatért Magyarországra a Szíriában augusztus közepén elrabolt, az elmúlt napokban kiszabadult három magyar állampolgár; a kiszabadultak megjelentek a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfői budapesti sajtótájékoztatóján is. A három férfi egyike azt közölte, magánúton tartózkodtak Szíriában. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: vizsgálni kell, hogy a magyarok szíriai tartózkodása, ottani tevékenységének körülményei ellentétesek-e valamilyen jogszabállyal.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a tájékoztatón azt mondta, a három magyart három szírrel együtt – gépkocsijukat megállítva – augusztus 13-án hurcolta el egy katonai akció keretében a Szíriai Szabad Hadsereg damaszkuszi csoportja, amelyet már másnap azonosított a TEK. Ezt követően intenzív, komplex, sokszereplős tárgyalási időszak kezdődött, amelynek eredményeként augusztus 23-án döntöttek úgy a felkelők, hogy szabadon engedik a foglyokat. Az elengedés után a kiszabadultak találkoztak a szír katonasággal, amely ezután szavatolta a biztonságukat – részletezte.

Beszámolt arról is, hogy szombaton a magyar hatóságok kaptak egy közleményt a szabad hadsereg damaszkuszi szárnyától, amelyben egyebek mellett azt írták, hogy “augusztus 13-án egy ellenálló katonai egység katonai akció során a környéken elfogott egy rezsimhez tartozó speciális egységet. A későbbiekben kiderült, hogy közülük három szakértő magyar állampolgár”. Azt is írták – idézte a főigazgató-helyettes -, hogy “figyelembe vettük, hogy az említettek tevékenysége miatt önöknek nincs felelőssége, figyelembe vettük az önök jó szándékait ebben a tekintetben, és egyben kötelességüket polgáraik iránt. Emiatt a foglyokat méltósággal kezeltük az önök első kapcsolatfelvétele óta”.

Ebből a kommünikéből is látszik, hogy emberségesen, az egyezményeket betartva bántak a foglyokkal, nem történt semmilyen inzultus, de az is egyértelmű – mint minden ilyen szituációban -, hogy a foglyoknak értékük volt – mondta Bodnár Zsolt, aki kiemelte, nem fizettek pénzt a fogvatartottakért, és semmilyen egyéb követelést sem teljesítettek.

Takács Szabolcs Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarország damaszkuszi nagykövetségének munkatársai jelen voltak a magyarok kiszabadulásakor, és aktívan részt vettek abban is, hogy Libanonon keresztül hazatérjenek. Jelezte egyúttal, hogy Magyarország fenntartja jelenlétét Damaszkuszban.