A Fidesz győzött, az MSZP örül

A Fidesz győzött, az MSZP örül

Egy nő leadja szavazatát a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a Szent István Általános Iskolában kialakított egyik szavazókörben. A 46650 lakosú Hódmezővásárhely mintegy harmincnyolcezer választópolgára 2012. szeptember 2-án reggel hat és este hét óra között félszáz szavazókörben voksolhatott, fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTIAz MSZP szóvivője kedvező jelként értékeli, hogy Kis Andrea, a szocialisták hódmezővásárhelyi polgármesterjelöltje kisebb részvétel mellett több mint kétszer annyi szavazatot szerzett a vasárnapi időközi választáson, mint két évvel ezelőtt.

Török Zsolt az MTI-nek vasárnap este nyilatkozva azt mondta: “a tendencia jó”, hiszen míg 2010-ben csak 8,2 százalékot ért el a szocialista jelölt, most a szavazatok 22,7 százalékát szerezte meg. Kis Andrea 2010 októberében 1304 vokssal négy jelöltből a negyedik helyen végzett a polgármester-választáson, míg ezúttal mintegy 2800 szavazattal a második lett Almási István, a Fidesz-KDNP jelöltje mögött. Az MSZP szóvivője ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy Lázár János két évvel ezelőtt még több mint tízezer szavazatot kapott, most hatezer-ötszáz szavazat érkezett a kormánypárti jelöltre. “Az MSZP-re dupla annyian szavaztak, mint két éve, míg a Fidesz akkori szavazóinak 40 százalékát elveszítette” – emelte ki, hangsúlyozva, hogy hasonló a tendencia országosan is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Almási István július végén nyolcezer ajánlószelvényt adott le, ám most ennél ezerötszázzal kevesebben voksoltak rá. Török Zsolt előrelépésnek ítélte, hogy az MSZP megelőzte a Jobbikot, amely 2010-ben még előtte végzett Hódmezővásárhelyen.    

Az MTI kérdésére a szóvivő azt mondta: Hódmezővásárhely sosem volt a baloldal fellegvára, tisztában voltak azzal, hogy reális győzelmi esélyeik nincsenek, céljuk az volt, hogy megismertessék a választókkal a jelöltjüket és programjukat, s így két év múlva akár már a polgármesteri címre is eséllyel pályázhassanak. Szerinte azonban a kormánypárti jelölt sikerében az is közrejátszott, hogy Lázár János “a város eladósításával népszerűséget vásárolt” pártjának. Ugyanakkor Török Zsolt gratulált a választást megnyerő eddigi alpolgármesternek és Kis Andreának is. Hódmezővásárhelyen azért tartottak időközi választást, mert a várost 2002 óta irányító Lázár János júniustól a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, ez a poszt pedig összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel. A vasárnapi választáson Almási Istvánt a voksolók 52,31 százaléka támogatta, Kis Andrea (MSZP) 22,72 százalékot, Kovács Sándor 14,1 százalékot, a függetlenként induló Nagy László 10,95 százalékot kapott.

Kapcsolódó cikkek