Van ellenszere a munkanélküliségnek

Van ellenszere a munkanélküliségnek

Tömeges elbocsátások, csúcson rekedt munkanélküliség, kiszolgáltatott munkavállalók az egyik oldalon, kínos kormányfői gyárlátogatások, munkahelyvédelmi és matolcsysta blöffök a másikon. Vannak jól működő eszközök a munkanélküliség ellen, de a Fidesz nem hallgat a józan észre.

Orbán Viktor nyáron személyesen adott át egy tizenöt új munkahelyet teremtő beruházást. Ez jól ábrázolja azt a kétségbeesést, amellyel az Orbán-Matolcsy páros fut az egymillió új munkahely után. Több mint harmincezernyi elvesztett álláshely a versenyszférában, rekordmagasságban stagnáló munkanélküliség, közmunkával kozmetikázott foglalkoztatási adatok jellemzik a kormány eredményeit a munkahelyteremtés terén.

Matolcsy György egymást követő tervei nyomán Magyarországon lassan kiépül a fideszes tervgazdaság. Egységes foglalkoztatási stratégia ezekből az anyagokból nem rajzolódik ki; legfeljebb az a téves és emberellenes elképzelés mutatkozik meg bennük, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottabbá tételével, a dolgozói és szakszervezeti jogok csorbításával, a fizetések elinflálásával nőni fog a foglalkoztatás. A Matolcsy-féle politika bűne, hogy nincs egységes foglalkoztatáspolitikai koncepciója. Ilyen környezetben hiába várják a foglalkoztatás bővülését. Az is tragikus, hogy a munkanélkülieknek esélyt adó aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök – képzések, személyre szabott álláskeresési szolgáltatások – fejlesztése helyett elvonja ezektől a forrásokat, hogy minden pénzt a totális zsákutcát jelentő közmunkára költse.

Az LMP évek óta ajánlja a kormány figyelmébe a “Zöld fordulat” munkahelyteremtő programját, és idén is bemutatjuk alternatív költségvetési javaslatunkat “Magyarország talpra áll!” címmel. De ha úgy érzik, szégyen az ellenzéktől tanulni, akkor legalább a kutatók, független foglalkoztatáspolitikai szakértők tanácsait megfogadhatnák. Többek között az MTA nyáron publikált kötete az elmúlt 20 év foglalkoztatáspolitikájának tanulságai alapján hosszan sorolja azokat az eszközöket, amelyek bővítenék az aktívak körét, csökkentenék a munkanélküliséget. Ezek közül kevés intézkedés ismerős a kormányzati gyakorlatból.

Nem veszi igénybe az Orbán-kormány az uniós lehetőségeket sem. Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap évi 500 millió eurós keretből 65 százalékos támogatást ad aktív foglalkoztatáspolitikai programokhoz, de nem kérnek a segítségből. Pedig az eddig támogatott 91 000 európai munkanélküliből 45 százaléknak sikerült a program segítségével elhelyezkednie, ami kimagasló aránynak számít. A Fidesz két éve erőltetett kártékony foglalkoztatáspolitikájának van hatásos, jól működő alternatívája. Ideje, hogy a kormány szétnézzen a világban, mielőtt végleg lerombolja a munkanélküliek és munkavállalók reményeit és vele a magyar gazdaságot.

Szél Bernadett, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja

Kiadó: LMP Parlamenti Frakciója

Kapcsolódó cikkek