„Orbán hozza nyilvánosságra a tárgyalások dokumentumait!”

„Orbán hozza nyilvánosságra a tárgyalások dokumentumait!”

Molnár CsabaA Demokratikus Koalíció arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalappal valamint az Európai Unióval folytatott tárgyalások dokumentumait.

A párt alelnöke, Molnár Csaba független országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, levélben fordult a kormányfőhöz a valutaalap és az unió által küldött dokumentumok, valamint a tárgyalások jegyzőkönyveinek, emlékeztetőinek nyilvánosságra hozatalát kérve. Az országgyűlési törvény értelmében a miniszterelnök köteles ezeket a képviselők rendelkezésére bocsátani – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormányfő a kormánypártok sárvári frakcióülésén felolvasott képviselőtársainak egy feladatsort, amelyet az IMF követeléslistájának nevezett. Molnár Csaba egyúttal felhívta a figyelmet a valutaalap és az unió Index által idézett levelére, amely a nyári tárgyalások lezárásaként íródott a magyar kormánynak, és amelyben a hírportál szerint kevés konkrét elvárás szerepel. A DK politikusa szerint Orbán Viktor kijelentései és a levél tartalma “köszönő viszonyban sincsenek egymással”, vagyis a miniszterelnök “már nemcsak a közvéleményt akarja megvezetni, hanem saját frakciójának tagjait is”. Molnár Csaba azt mondta, ennek folyománya, hogy a kormányfő a Kossuth Rádió péntek reggeli interjújában már nem a valutaalapot, hanem az Európai Uniót tüntette fel bűnbakként. Itt már egy uniós jelentésére hivatkozott a kormányfő, amelyben mintegy harminc pontban sorolták a megszorító teendőket a magyar kormány számára. “Orbán Viktor össze-vissza beszél, egy nem létező ellenséggel viaskodik” – értékelte Molnár Csaba, és kijelentette: a kormányfő elvesztette azt a képességét, hogy irányítsa az ország politikai és gazdasági folyamatait. Molnár Csaba szerint trükkök helyett a lehető leggyorsabban meg kell állapodni a valutaalap és az unió delegációjával.