Megtalálták a magyar hackereket

Megtalálták a magyar hackereket

hackerA gyanú szerint egy 16 éves dunaújvárosi fiú és négy, számára személyesen ismeretlen volt a magát Anonymousnak nevező számítógépes hackercsoport magyarországi tagja.

A csoport tagjai hatoltak be az Alkotmánybíróság honlapjára, átírták az Alaptörvényt, majd hasonló bűncselekményeket követtek el más portálok ellen is; a hackerek szabadlábon védekeznek. Augusztus 28-án délután túlterheléses támadás ért egy weboldalt, a kiszolgáló szervere leállt, így az oldal elérhetetlenné vált, emiatt az üzemeltető feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást, majd két napon belül dunaújvárosi tartózkodási helyén elfogott egy 16 éves fiút, aki az elkövetéssel gyanúsítható – ismertette Garamvölgyi László.

Csütörtökön további négy embert fogtak el az ügyben, mindegyiküknél házkutatást tartottak, számítástechnikai és mobil kommunikációs eszközöket, adathordozókat foglaltak le. A gyanúsítottak, akik a bűncselekmény elkövetését beismerték, szabadlábon védekezhetnek.

Garamvölgyi László az ügy érdekességeként említette, hogy a gyanúsítottak személyesen nem ismerték egymást. IRC (kliens-szerver alapú kommunikációs csatorna) segítségével tartották a kapcsolatot. Különösebb céljuk a weboldal blokkolásával nem volt, mindössze “jópofa heccnek gondolták” – mondta a szóvivő. Megjegyezte, hogy az úgynevezett Anonymous-jelenség követőinek különösebb szándékuk nincs a támadással, nagy kárt sem okoznak, kivéve, ha olyan weboldalt támadnak meg, ahonnan például rendelni lehet valamit. Ilyen jellegű bűncselekményt évente 150-200 esetben követnek el, de sok ügyről a rendőrség nem is szerez tudomást. Feljelentés helyett ugyanis több felhasználó inkább szakembert hív, aki helyreállítja a kapcsolatot, megerősíti a tűzfalat, számítógépes védelmi rendszereket épít ki – tette hozzá.

A magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport internetes támadásokat hajt végre világszerte. A hálózat egyik legnagyobb visszhangot kiváltó akciója az idén az volt, hogy – igaz, alig egy percre – feltörték a New York-i tőzsde honlapját is, de “nekimentek” Ukrajnának és olajipari óriáscégeknek is. Magyarországon az Alkotmánybíróság honlapjának 2012. márciusi feltörésével hozták összefüggésbe a csoportot. A Jobbik szerint az Anonymous baloldali elkötelezettségű tagjai támadták meg áprilisban a Jobbik honlapját és más, a párthoz közelálló weboldalakat. A névtelen hackerek mozgalma tavaly nyáron közleményében azt írta, senkit nem akarnak fenyegetni, senkire nem akarnak semmit ráerőltetni, egyszerűen csak szeretnék visszaadni az embereknek a hatalmat, amelyet egy demokráciában egyáltalán nem lett volna szabad elvenni tőlük.