Pápaszemes pingvinek

Pápaszemes pingvinek

Újabb négy taggal bővült a Szegedi Vadaspark pápaszemespingvin-csapata, az idén született madarak a karantén és az összeszoktatás időszaka után hamarosan csatlakozhatnak társaikhoz.

Közel egy év telt el azóta, hogy első ízben fogadott a szegedi állatkert pápaszemes pingvineket (Spheniscus demersus). Az üvegfalú medencéjű pingvinházban bemutatott madarak azóta a látogatók kedvenceivé váltak, és az állatkert munkatársai is kitanulták gondozásukat, megfelelő tapasztalatokat szereztek ahhoz, hogy növelni merjék a csapatlétszámot.

Rögtön az érkezés után – egy magával hozott betegségben – egy pingvin elpusztult, és nyáron a madármalária is – amelyre az északi féltekén élő madarak immunisak, a déliek viszont nem – elvitt egy példányt. A betegség terjedését gyógyszeres kezeléssel sikerült megállítani, és a többi madár egészséges maradt.

A pingvincsapat fiókái elnyerték felnőttkori színezetüket, és kialakultak a párok is, amelyek – a gondozók reményei szerint – idővel tojásrakásba kezdenek.

Szeptember elején négy újabb pingvin érkezett, ezúttal Franciaországból. A még ismeretlen nemű madarakat egyelőre a házban tartják, külön etetik őket, majd idővel elkezdik az összeszoktatásukat a csapat többi tagjával. A négy fiatal pingvin közül hármat Franciaországban gondozók neveltek fel, ami meg is látszik szelíd viselkedésükön, sőt egyikük kifejezetten szereti a simogatást.

A pápaszemes pingvinek a pingvinfélék családjának egyik legkisebb termetű képviselői – testhosszuk 40-60 centiméter, tömegük 2-4 kilogramm -, Dél-Afrika partvidékén élnek, így a Szegedi Vadasparkban is tarthatók anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kellene alkalmazni. Egyetlen különleges igényük az eleségül kapott hering.

A faj magyar nevét a madarak szeme fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapta, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet.

Az elmúlt száz évben a pápaszemes pingvinek állománya tizedére csökkent. Ennek oka, hogy az emberek tömegével gyűjtötték be ízletes tojásaikat, illetve a telepeken képződő guanó megszerzése érdekében zaklatták a madarakat.