„Mi van a MÁV-nál?”

„Mi van a MÁV-nál?”

Jávor BenedekAz LMP választ vár a MÁV vezetőitől és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól arra, igaz-e a vasúttársaság közpénzekkel való megfelelő gazdálkodásért felelős osztályának megszüntetéséről szóló hír.

Jávor Benedek, a párt országgyűlési frakcióvezetője pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy míg a kormány a Széll Kálmán-tervben megtakarítási terveket fogalmazott meg a vasúttársasággal kapcsolatban, addig az Állami Számvevőszék nyáron közzétett jelentése számos lemaradást állapított meg a felelős gazdálkodás területén.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke megismételte pártja korábbi kezdeményezését egy MÁV-vizsgálóbizottság felállítására. Jávor Benedek szerint az új cégvezetés lépése alátámasztja ennek szükségességét, “közben mindenki számára kezd érthetővé válni, hogy azt a parlamenti többség miért szabotálja el” – fogalmazott.

Az egyik nagy hírportál hétfőn számolt be arról, hogy a vasúttársaság szeptembertől megszüntette a frissen létrehozott szabályozás, etika és kockázatmenedzsment (compliance) osztályát. A hírportál ezt azzal hozta összefüggésbe, hogy az osztály is részt vett egy tűzfalbeszerzés “megfúrásában”. A hírportál azt írta, a MÁV úgy akart 144 millió forintért hardvert beszerezni, hogy aztán kiderült, raktáron is hever egy funkciójában egészen hasonló, amelyet már csak be kellene szerelni nagyjából ötmillió forintért. Az osztály megszüntetésével egy időben leváltották a MÁV Informatika Zrt. éléről Katus Gábort, aki a hírek szerint szintén ellenezte a beszerzést.