Új emberekkel erősít Hoffmann Rózsa

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján bemutatja Marekné Pintér Arankát, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökét és Maruzsa Zoltánt, az ELTE oktatóját, az új felsőoktatási helyettes államtitkárt az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012. szeptember 14-én, fotó: Kovács Tamás/MTIMaruzsa Zoltán, az ELTE oktatója az új felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szeptember 15-étől. Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke is bemutatkozott.

Az ELTE bölcsészettudományi karának adjunktusa, az új- és jelenkori egyetemes történeti tanszék oktatója Kis Norbertet követi a helyettes államtitkári székben. Maruzsa Zoltán 35 éves, oktatási területe a XX. századi egyetemes történelem. Kis Norbert távozását júniusban jelentették be. A mintegy öt hónap után távozó helyettes államtitkár a közigazgatási tárcánál kap új feladatot.     Maruzsa Zoltán a terveiről szólva kiemelte, nagy kihívásnak tartja a feladatot, és megtisztelőnek nevezte a felkérést. A felsőoktatás komoly átalakítás közepén tart, a törvény és a területre vonatkozó rendeletek többségének megalkotása jó irányt jelölt ki – állapította meg. Az előtte álló feladatok között a szerkezetátalakítást, a tanárképzés átalakítását emelte ki, és fontosnak tartotta az intézményekkel, valamint a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) való együttműködést.

Hoffmann Rózsa az MRK felsőoktatás finanszírozására vonatkozó javaslatcsomagjáról azt mondta, ismerik a kezdeményezéseket, feldolgozásuk folyamatban van. Egy-két hétre szükség van ahhoz, hogy érdemben tudjanak válaszolni – jelezte. Jelenleg készül egy olyan szabálycsomag – folytatta -, amely a felsőoktatás finanszírozását rendezi, és a minőségi követelményeket, a kiválóságprogramot is tartalmazza majd. Mint mondta, a rektori konferenciával a jövő héten tárgyal majd ezekről a kérdésekről. 

Hoffmann Rózsa bemutatta a sajtó képviselőinek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökét, Marekné Pintér Arankát is. Az oktatási államtitkár felidézte, hogy ez a központ felelős a köznevelési intézmények állami fenntartásáért és működéséért. Olyan horderejű átalakulásról van szó, amely nagyságrendjében a klebelsbergi intézkedésekhez hasonló, és azon dolgoznak, hogy eredményességében is hasonló legyen – jelezte. Marekné Pintér Aranka az esélyegyenlőség megteremtésének fontosságát emelte ki.  

Az állam segítő kezet nyújt – jelezte a megbízott elnök, aki hozzátette: cáfolható az a sajtóban is többször megjelent feltételezés, hogy a kisiskolákat be szeretnék zárni. Nyolc tanulóval minden településen indulhat alsó tagozatban oktatás, az állam biztosítja a feltételeket, és az önkormányzatok a 198 tankerületben együttműködnek az állammal – mondta. Hozzátette, november elsejétől az önkormányzati együttműködések keretében áttekintik, hogy az egyes telephelyek miként kerülnek át a központhoz. A kiosztott háttéranyag szerint a 120 munkatárs foglalkoztatását tervező központ 20 emberrel kezdte meg munkáját; az új struktúra működtetési feltételeinek kialakításával és a szükséges jogszabály-módosítások kidolgozásával készítik elő a zökkenőmentes átadás-átvételt. Az átalakítás csaknem 3.000 intézményt, 1,2 millió tanulót és 120.000 pedagógust érint.