Lengyel Szilvia a befutó

Lengyel Szilvia a befutó

LMP Az LMP Országos Választmánya Lengyel Szilviát jelöli parlamenti képviselőnek Kukorelly Endre helyére - ismertette a testület szerdai döntését csütörtökön az MTI-vel Heltai László szóvivő. Kukorelly Endre várhatóan még a nap folyamán hivatalosan is bejelenti, hogy lemond mandátumáról.

Az LMP Országos Választmánya szerda délutáni ülésén egyhangúlag döntött úgy, hogy Lengyel Szilvia, a testület korábbi tagja foglalja el Kukorelly Endre parlamenti helyét, miután a képviselő hivatalosan is lemond a mandátumáról – mondta el csütörtökön a szóvivő.

Az eset előzménye, hogy a párt Pest megyei kongresszusán augusztusban Lengyel Szilvia már megnyert egy bizalmi szavazást a megyei listáról a parlamentbe bekerült Kukorelly Endrével szemben. Ezt követően szeptember 5-én a választmány egy többórás ülésen hallgatta meg a képviselőt, majd szavazott arról, szeretnék-e, ha a politikus folytatná a parlamenti munkáját. Miután hatan voksoltak mellette és hatan ellene, Kukorelly Endre jelezte, hogy lemond a mandátumáról. A testület ezt a bejelentést egyhangúlag fogadta el.

Az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselők a házelnökhöz benyújtott írásbeli nyilatkozattal mondhatnak le megbízatásukról. A megbízatás a lemondás benyújtásával megszűnik, ahhoz nem kell a parlament jóváhagyása. Ezért amikor Kukorelly Endre hivatalosan is benyújtja lemondását az Országgyűlés elnökének – ami az MTI információi szerint várhatóan csütörtökön megtörténik – az LMP jelezheti, hogy Lengyel Szilviát delegálják a helyére. A mandátumvizsgálat lezárulta után az új képviselő leteheti az esküjét és megkezdheti parlamenti munkáját.