Állami pénz kórházaknak

Állami pénz kórházaknak

orvosokTámogatást kérhetnek az államosítással és a struktúraátalakítással összefüggő költségeikre a kórházak. Ez olvasható a kormány honlapján.

Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók fenntartóik útján október 1-jéig egyedi támogatás iránti kérelmet nyújthatnak be az egészségügyért felelős miniszterhez. Az egyszeri támogatást a kórházak a 2012. június 1-jétől előírt új minimumfeltételek tárgyi biztosítására, az egészségügyi szolgáltatás céljára szolgáló ingatlan felújítására, az egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggő, illetve a betegek komfortérzetének javítását szolgáló fejlesztésre igényelhetik.

A kérelmek elbírálásáról az egészségügyért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével október 30-áig dönt. A kedvezményezettekkel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) november 16-áig támogatási szerződést köt. Az OEP legkorábban november második felében utalja át a megítélt összeget.

A támogatást a kórházak 2013. június 30-áig használhatják fel, és 2013. szeptember 1-jéig kell elszámolniuk vele. Az egészségügyért felelős miniszter az elfogadott elszámolásokról tájékoztatja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi), amely a támogatás jogszerű felhasználását 2013. december 31-éig ellenőrzi. Ennek eredményéről a Kehi 2014. január 31-ig tájékoztatja az egészségügyért felelős minisztert.