Nem tűnt el, doktorit ír Schmitt Pál

Nem tűnt el, doktorit ír Schmitt Pál

Schmitt Pál Schmitt Pál egyelőre azért nem áll hallgatói jogviszonyban a Semmelweis Egyetemmel, mert a későbbiekben képzés nélküli fokozatszerzésre készül, és jelenleg az ehhez szükséges publikációk megírásán dolgozik.

Kiss Norbert irodavezető hangsúlyozta, azért szeretné világossá tenni ezt, mert Schmitt Pál egy közelmúltban adott interjúja sokaknak félreértést okozott. Mint mondta, a korábbi államfő a napokban is a PhD megszerzéséhez szükséges publikációk megírásán dolgozik, illetve azzal összefüggő konzultációkat folytat, és az említett interjúban is erre kívánt utalni azzal a kijelentésével, hogy megkezdte a doktori cím eléréséhez szükséges munkát.    

Schmitt Pál egy a lemondását megelőző televíziós interjújában tett ígéretet arra, hogy megszerzi a doktori fokozatot az után, hogy a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől. A hot! című magazinnak adott, csütörtökön megjelent interjúban azt mondta, elkezdte az iskolát, publikálnia kell szakfolyóiratokban, és most ezeket a cikkeket írja. Az egyetem erre reagálva azt írta, Schmitt Pál nem áll hallgatói jogviszonyban velük, és nem jelentkezett a doktori iskola PhD-képzésére, sem képzés nélküli fokozatszerzésre.  

A volt köztársasági elnök a bulvárlapnak nyilatkozva megerősítette, nem a plágiumügy miatt mondott le, hanem azért, mert megosztotta az embereket. Beszélt arról is, folyamatban van a Semmelweis Egyetem elleni felülvizsgálati kérelme, de elég nehezen halad, holott szerinte biztosan tudják, nem volt joguk elvenni a doktori címét, ehhez csak a bíróságnak lett volna joga. Schmitt Pál a lemondásának bejelentésekor is erre hivatkozva minősítette etikátlannak és jogszerűtlennek az egyetem szenátusának döntését, amely ellen felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért. Schmitt Pált április 2-án mondott le hivataláról. Az egyetem szenátusa március 29-én vonta vissza doktori címét.