Lebuktak a feketézők

Lebuktak a feketézők

hamis ruhákfotó: archívRazziát tartott a nyíregyházi piacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely az akció során több százezer forint adóhátralékot fizettetett ki a feketéző kereskedőkkel.

Linczmayer Szilvia, a hatóság adószakmai szóvivője elmondta, a szigorú ellenőrzést a tisztességesen működő vállalkozások kezdeményezték, mert az utóbbi időben elburjánzott az engedély, illetve számla nélküli árusítás a piacon. Az akcióban részt vevő adóellenőröket és végrehajtókat egyenruhás pénzügyőrök is elkísérték, mivel számítani lehetett arra, hogy az ellenőrzést észlelve az érintettek – teljes árukészletüket hátrahagyva – eltűnnek. A gazdátlanul hagyott árut a NAV ellenőrei autóra rakták, a megjelenő tulajdonosokról pedig kiderült, hogy egyiküknek nincs vállalkozói engedélye.

Az ellenőrzés során a végrehajtók több százezer forintos adótartozást fizettettek ki a kereskedőkkel, akik között akadt olyan is, aki már ötmillió forinttal tartozott az államnak. A hatóság szakemberei külföldi zugárusokat is találtak a piacon, akik – a kereskedőkhöz hasonlóan – csak akkor tarthatták meg árukészletüket, ha kifizették a kiszabott bírságot – tette hozzá Linczmayer Szilvia. A piacon talált hamis márkajelzésű termékeket a pénzügyőrök lefoglalták, azok árusítóját pedig előállították. A szóvivő megjegyezte, az adótartozások miatt és a tisztességes kereskedők védelmében további akciókra lehet számítani a piacokon.