Novemberre lehet megállapodás

Novemberre lehet megállapodás

Varga MihályVarga MihályVarga Mihály szerint novemberre lehet IMF/EU-megállapodás, Magyarország továbbra is elővigyázatossági konstrukcióban gondolkodik, 2-3 évre szóló, 12-15 milliárd eurós keretmegállapodásra van esély. Ezt írta a Magyar Nemzet.

A lap szombati számában megjelent interjúban a tárca nélküli miniszter, főtárgyaló kijelentette: “ha normális forgatókönyv alapján haladunk, novemberre lehet megállapodásunk, és le tudjuk zárni a költségvetést is, amelyet az egyeztetés miatt hagytunk nyitva”.

Szavai szerint az elővigyázatossági konstrukció, amelyben a magyar fél gondolkodik, nagy mértékben hasonló ahhoz, amilyen szerződést a lengyelek kötöttek, akik csak abban az esetben hívják le a hitelt, ha nem tudják finanszírozni adósságukat. Utalt arra, hogy vita van arról, a megállapodás előtt, vagy után lépjen-e Magyarország a nemzetközi kötvénypiacra, ő az utóbbit támogatja. “2013 elejére is megvan a fedezet a lejáró tartozásokra” – tette hozzá, kiegészítve azzal, hogy a nemzetközi tartalékok értéke meghaladja a 30 milliárd eurót, szemben a 2008-as 16 milliárddal.

Varga Mihály megerősítette, hogy a kormány által legutóbb elküldött levél még nem az úgy nevezett szándéklevél volt, az csupán az EU eddigi felvetéseire adott válaszokat tartalmazza.

“Előfordulhat, hogy nem tartják megnyugtatónak az általunk megfogalmazottakat, erre kevés esélyt látok. Valószínűbb, hogy bejelentik, folytatódnak a tárgyalások…” – mondta a miniszter.

A levél tartalmával kapcsolatban elmondta, hogy a kormány abban kifejti a magyar gazdaság jövő évi alakulásáról az elképzeléseit, megerősíti, hogy elérhető a tervezett 1,6 százalékos GDP növekedés. Ugyanakkor felsorolja a kiegészítő intézkedéseket, amelyek ellenkező esetben szóba jöhetnek. Abban szó van a bürokrácia csökkentéséről, de “szó sincs persze arról, hogy tömegek kerülnének utcára” – mondta, megjegyezve, hogy a cél akár több éves programmal is teljesíthető, például, úgy hogy az állami szférából a versenyszférába távozók helyére és a nyugdíjba menők pótlására nem vesznek fel embereket.

Varga Mihály kategorikusan kizártnak nevezte a nyugdíj csökkentését, vagy a gyermeknevelés ösztönzőinek leépítését, de a szociális támogatások célzottabbá tételét olyan pontnak nevezte, amely irányban a kormány kész megtárgyalni az IMF esetleges javaslatait.

Az esetleg elmaradó bevételek pótlásának lehetőségei között említette “olyan szereplő keresését, amely befizetéseivel” ez megoldható, esetleg valamely meglévő adókulcs emelését. A személyi jövedelemadó emelésével kapcsolatban azonban úgy fogalmazott, hogy annak kisebb az esélye.