"Megoldásra van szükségünk"

"Megoldásra van szükségünk"

Navracsics TiborNavracsics TiborA magyar igazságügy-miniszter szerint nem az Európai Bizottság közvetítő szerepére van szükség a Tobin-ügy rendezéséhez, hanem "megoldásra". Navracsics Tibor szerdai, budapesti, más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva azt mondta, az Európai Unió politikai nyomást gyakorolhatna annak érdekében, hogy a két magyar gyereket még 2000-ben elgázoló ír férfival, Francis Ciarán Tobinnal szemben végre lehessen hajtani a jogerős magyar bírósági ítéletet.

Navracsics Tibort azzal összefüggésben kérdezték az újságírók, hogy szerdán Mina Andreeva, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének, Viviane Redingnek a szóvivője a magyar közmédia tudósítóinak érdeklődésére azt mondta, az Európai Bizottság közvetítő szerepet játszhat a Tobin-ügy rendezésében, vagyis összehozza egymással a feleket, hogy meg tudják vitatni a kérdést.

A magyar miniszter erre reagálva emlékeztetett arra, hogy négy hónapja írt levelet az ügyben Viviane Redingnek, és segítséget kért tőle az ügy megoldásában. Navracsics Tibor arra hívta fel a figyelmet, jó viszonyban van ír kollégájával, ezért ő nem is közvetítést kért a bizottság elnökétől, hanem “megoldást”. Közölte, olyan megoldásra van szükség, amely lehetővé teszi: ne fordulhasson elő, hogy az Európai Unió egyik tagállamában egy közlekedési balesetet okozó ember két gyermeket megöl, majd nem kell letöltenie a jogerősen kiszabott büntetését. Navracsics Tibor úgy fogalmazott: “az a biztos, aki egyébként olyan mértékben van elfoglalva más, elsősorban kelet-európai országok igazságszolgáltatási rendszerének ágával-bogával, hogy az leköti gyakorlatilag minden idejét, az egy kicsi figyelmet fordíthatna arra az esetre is, hogy itt szabadon mászkál egy olyan ember, aki két gyermeket megölt”. Közölte, ő azt kéri a bizottságtól, hogy “próbálja meg azt megoldani, hogy Írország végrehajtsa a magyar bíróság ítéletét, vagy adja ki a magyar hatóságoknak Tobin urat”. Elmondta, azt kérte Viviane Redingtől, hogy ebben az esetben érvényesítse az Európai Unió értékeit. Úgy fogalmazott: “az Európai Unió egy értékközösség, amelynek értékeire számtalanszor felhívják a mi figyelmünket is, akkor itt most egy biztos érvényesítse az Európai Unió értékeit”. Közölte, a szülőkkel és a magyar hatóságokkal is egyetértve azt kéri, hogy Írország vagy adja át a magyar hatóságoknak a gázolót, hogy a kiszabott jogerős ítéletet végrehajthassák, vagy pedig az ír hatóságok hajtsák végre a jogerős ítéletet. 

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió a gyakorlatban mit tehetne az ügyben, azt mondta, “például politikai nyomást gyakorolhatna, és a jövőre vonatkozóan a jogi szabályozást alakíthatná úgy, hogy ne fordulhasson elő még egyszer egy ilyen eset, hogy egyetlen ország kivételnek tekinti magát egy egyébként kötelezően elfogadott jogintézmény hatálya alól”. Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben távollétében 18 hónap fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság az idén júniusban végleg elutasította.