„Nem a nők a bűnbakok, hogy kevés a gyermek”

„Nem a nők a bűnbakok, hogy kevés a gyermek”

kormos kata szóvívőKormos KataMagyarországon is elindul a magzati élet védelméért szervezett aláírásgyűjtés. Az MSZP szerint a magzati élet védelme fontos, de nem a politika feladata ennek a kérdésnek a kezelése, az abortuszról való döntést kizárólag a családon belül lehet meghozni.

Úgy véljük, egy kormányzatnak az a dolga, hogy olyan társadalmi és gazdasági környezetről gondoskodjon, amelyben az abortusz kényszere szociális okok miatt fel sem vetődik. Az állam kötelessége és felelőssége, hogy elvégezze a megfelelő felvilágosítást, valamint olyan szabályokat hozzon, amelyek biztosítják a mérlegelés és a döntés szabadságát minden család számára.

Orbán Viktor kormánya azonban – bárhogyan sulykolják minden csatornán – nem sokat tett egy ilyen környezet megteremtéséért. A tényszerűség kedvéért Halász János államtitkár úr rózsaszín kijelentéseit kénytelenek vagyunk a valóság talajára helyezni:

– A gyest két évről valóban a Fidesz állította vissza háromra.
– A családi adókedvezményt kibővítették. Ám a valóság az, hogy míg a tehetősebbek élni tudtak vele, a valóban rászorulók egyáltalán nem. Ők 112 milliárd forintnyi kedvezménytől estek el!
– Valóban eltörölték a korábban létező jövedelemhatárt, de ez nem alsó, hanem felső határ volt, így ez is a gazdagokat segítette!
– Valóban nőtt az állam által kifizetett összeg (13 milliárdról 159 milliárdra), de csak azért, mert főként a módosabb családok éltek az adókedvezménnyel! Ez a több mint százmilliárdos pluszpénz szinte kizárólag a gazdagabbak zsebébe vándorolt.

Az is tény, hogy az Orbán-kormány országrontó gazdaságpolitikájának hatására a családok reálkeresete három százalékkal ér kevesebbet. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy drasztikus áremelkedések jönnek, akkor világossá válik, hogy a Fidesz álságosan ”családbarátnak” nevezett politikája katasztrofális kudarc, hatására sok családnál már az alapvető megélhetés kerül veszélybe.

Halász Jánosnak öntömjénezés helyett tükörbenézést, a KDNP-s politikusoknak pedig némi alázatot kellene bemutatniuk a magyar családokkal és a leendő édesanyákkal szemben. Nem az anyákat kell bűnbaknak megtenni, tisztelt fideszes honatyák, hanem önmagukat! Nem az abortusz teljes betiltásával vagy annak lebegtetésével kell gyermekvállalásra kényszeríteni a nőket, hanem olyan családbarát gazdaság- és szociálpolitikát kell megvalósítani, ami nem elrettenti, hanem elősegíti a gyermekvállalást!

Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a családi pótlékot utoljára szocialista kormány emelte (2008-ban) míg a Fidesz kormány a 2013-as költségvetésben sem tervezi, hogy növelje ennek összegét.

A következő MSZP-kormány mindent meg fog tenni, hogy a valóban rászoruló családok kapjanak állami támogatást; egyensúlyba fogjuk hozni a jelenlegi aránytalan rendszert, és az abortuszkérdésben nem fogjuk a nők önrendelkezési jogát csorbítani.” – írta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja és Kormos Kata, az MSZP szóvivője.

Kapcsolódó cikkek