anyadolgozik.hu

A gyermekvállalás után munkába visszatérő nők elhelyezkedését segítő program indult Szegeden uniós támogatással; az anyadolgozik.hu elnevezésű projektben több mint hatvan nő vesz részt a Tudásklaszter Nonprofit Kft. szervezésében.

Pócza Edit szakmai vezető az MTI-nek kifejtette, a program célcsoportja a szegedi kistérségben élő, a gyes és a gyed időszakát éppen vagy legfeljebb egy éve befejező, illetve gyeten lévő, közép vagy felsőfokú végzettségű, a munkaerőpiactól távol levő anyák. A KSH felmérése szerint a korábban alkalmazásban álló kisgyermekes szülők kevesebb mint felének van lehetősége arra, hogy visszatérjen korábbi munkáltatójához, pedig szülés után a kismamák alig 7 százaléka szeretne háztartásbeli maradni. A munkavállalást hátráltatja a leépült intézményrendszer, a vállalati óvodák, bölcsődék meg megszűnése. A megmaradt önkormányzati gyerekintézmények pedig a nyitva tartás ideje miatt – különösen az ingázók vagy a szolgáltatási szférában dolgozók számára – nem minden esetben nyújtanak megoldást – sorolta a problémákat Pócza Edit.

A 142 millió forintból megvalósuló program iránt kétszáznegyvenen érdeklődtek, és hatvanketten feleltek meg a kritériumoknak, vállalták a részvételt. Köztük nemcsak olyanok vannak, akik a közelmúltban szültek, hanem olyanok is, akik több éve eltávolodtak a munka világától. Az édesanyáknak ingyenes képzéseket, tréningeket, bizonyos jogszabályi feltételek mellett képzési támogatást és a képzések időtartamára gyermekfelügyeletet biztosítanak. A kiválasztottaknak segítenek a pályázatírást és a projekttervezést elsajátítani, emellett megújító idegennyelvi képzésben is részt vesznek. A több száz órás képzések során közbeszerzési referens és virtuális asszisztens végzettséget szerezhetnek a résztvevők a jövő év végéig. A RENATA – Regionális Női Atipikus Alkalmazások című projekt kiemelt célja a munkáltatók szemléletének formálása, fejlesztése is. Ennek érdekében professzionális HR-szolgáltatásokat biztosítanak számukra, térítésmentesen. A kezdeményezés egyik fő elemét várhatóan 2013 tavaszán adják át. A családbarát közösségi irodában egy helyen oldható meg a munkavégzés és a gyermekfelügyelet. A tervek szerint ugyanis 10 munkaállomást hoznak létre, és míg az anya dolgozik, a gyerekének szakszerű felügyeletet biztosítanak – mondta el a szakmai vezető.

Kapcsolódó cikkek