Mondja meg Ön, ki kapja a díjat!

Mondja meg Ön, ki kapja a díjat!

A kormány október végéig várja a javaslatokat a Nemzetiségekért Díj 2012-es jelöltjeire.

A felhívást az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság tette közzé, amely közleményében tudatta, az ajánlásokat internetes vagy postai úton várják, azokhoz részletes indoklást, valamint a jelöltekre vonatkozó adatokat kell mellékelni a kormány.hu internetes oldalon elérhető adatlap kitöltésével. 

A Nemzetiségekért Díj elismerést azok a személyek, szervezetek vagy nemzetiségi önkormányzatok vehetik át, akik példaértékű munkát végeztek a magyarországi nemzetiségek érdekében közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos területen vagy a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződésben. A díj átadását szabályozó rendelet szerint évente legfeljebb a nemzetiségek számával azonos számú, vagyis maximum tizenhárom díj adományozható. Az elismerést december 18-án, a nemzetiségek napján adják át. A díjjal oklevél és emlékplakett, továbbá – személyenként vagy szervezetenként – egymillió forint jutalom jár.

A díjat a miniszterelnök a Hazai Nemzetiségi Bizottságnak a nemzetiségpolitikáért felelős miniszter útján tett előterjesztésére adományozza. A bizottság egy-egy szakterületet képviselő tagját a kultúráért, a köznevelésért, a szociális ügyekért, az egészségügyért, az önkormányzatokért, a közigazgatásért, az igazságügyért, illetve a külpolitikáért felelős miniszter jelöli ki. A testület elnökének személyéről a nemzetiségpolitikáért felelős miniszter dönt.