Sokan ledolgozzák a szabálysértési bírságot

Sokan ledolgozzák a szabálysértési bírságot

közérdekű munkaSomogyban szeptember végéig nyolcszázhatvan jelentkeztek közérdekű munkára a munkaügyi kirendeltségeken, vállalva, hogy ledolgozzák a rájuk kiszabott szabálysértési bírságot.

A tájékoztatás szerint, amióta a szabálysértési törvény lehetőséget ad arra, hogy meghatározott esetekben az elkövető a kiszabott pénzbírság vagy a helyszíni bírság megfizetése helyett közérdekű munkát végezzen, azóta a bejelentkezettek közül 370 embernek jelöltek ki közérdekű munkahelyet, háromszázketten pedig már teljesítették munkavégzési kötelezettségüket.

Somogy megyében 178 foglalkoztató jelenleg 1 008 munkahellyel fogadja közérdekű munkavégzésre azokat a szabálysértést elkövetőket, akiknek az április 15-e óta hatályos törvény alapján a pénzbírságot kiszabó határozat vagy a helyszíni bírsághoz átadott tájékoztató erre lehetőséget ad.

A kormányhivatal közleménye arra nem tér ki, hogy milyen jellegű szabálysértéseket követtek el a közérdekű munkára jelentkezők. A törvény szerint szabálysértésnek számít például a kisebb közlekedési kihágás, a csekélyebb értékre elkövetett lopás, a rendzavarás, az orvhalászat, vagy a magánlaksértés. A fizetés helyett közérdekű munkát vállalók esetében hat órai munka ötezer forintnak megfelelő bírságnak felel meg.