Erre adna pluszpénzeket az LMP

Erre adna pluszpénzeket az LMP

Az LMP a munkahelyteremtésre, a társadalmi felemelkedésre valamint a környezetvédelemre és az egészségre csoportosítana át pluszforrásokat a büdzsében. Ez derül ki a párt alternatív költségvetéséből, amelyet szerdán mutattak be Budapesten az A38 állóhajón.

Vágó Gábor a Magyarország talpra áll című kiadvány bemutatóján az LMP és a Fidesz gazdasági stratégiája közötti alapvető különbségnek nevezte, hogy amíg a kormányoldal a tőke terhelésétől és a munkavállalók kiszolgáltatottabbá tételétől várja a tőkebeáramlás növekedését, addig az LMP szerint a jóléti szolgáltatásokat kell növelni, az emberekbe és az oktatásba kellene befektetni.     Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának tagja közölte, hogy az átcsoportosítások során a munkahelyteremtésre 393 milliárd, a társadalmi felemelkedésre 310 milliárd forintot, a környezetvédelemre és az egészségre 242 milliárd forintot fordítana.

Jávor Benedek frakcióvezető arról beszélt, hogy az ország válságban van, ami nem független a globális gazdasági válságtól. Hozzátette, emellett viszont a Magyarország előállított magának egy “külön bejáratú kis válságot” is, amely az elhibázott gazdaságpolitika következménye. Scheiring Gábor, a párt gazdasági kabinetjének vezetője az alternatív költségvetés alapvető filozófiájának nevezte, hogy a termelékenységet nem a jóléti állam szétverésével és a lefelé tartó adóversennyel, hanem az emberbe való befektetéssel és az oktatás fejlesztésével lehet növelni. Az LMP véleménye szerint abból a feleslegesen elköltött közel háromezer milliárd forintból, amelybe az Orbán-kormány elmúlt két éve került az országnak, egy év alatt 460 milliárdot lehetne megspórolni a korrupció, illetve a felesleges beruházások visszaszorításával, továbbá a hitelesség visszaszerzésével. 

A politikus bejelentette, pártjuk egy háromkulcsos személyi jövedelemadó-rendszert vezetne be, amellyel az emberek nyolcvan százaléka jobban járna, a legjobban kereső húsz százalék viszont a jelenleginél többet fizetne. A párt visszaállítaná az adójóváírást, a kedvezményes társasági adó alsó sávhatárát ötven millió forintra szállítaná le és felszámolná a pazarló adókedvezményeket, valamint környezetterhelési adókat vezetne be. Scheiring Gábor a munkahely-teremtési programjukra is kitért, amelynek legfontosabb eleme egy zöldberuházási alap lenne. Az LMP a 33 leghátrányosabb kistérségben a nyolc általánost végzettek járulékainak teljes összegét, a szakmunkás végzettséggel rendelkezők járulékainak pedig az ötven százalékát elengedné – mondta végül.