Segítenék a békés együttélést

Segítenék a békés együttélést

DevecserbenBizottság segíti a békés együttélést Devecserben; lakossági fórum helyett közmeghallgatást tart az önkormányzat, ahová a Jobbikot és a cigányság képviselőit is várják. Ezt mondta a város polgármestere szerdán az MTI érdeklődésére.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) arról tájékoztatott, hogy a tervezett viselkedési kódex helyett megkezdte munkáját a békés egymás mellett élést segítő bizottság, melynek tagja az aljegyző, a cigány nemzetiségi önkormányzat, a rendőrség, a családsegítő szolgálat, a védőnői szolgálat, az iskola, az óvoda, a polgárőrség, a nyugdíjas klub, a katolikus egyházközség képviselője. A bizottság munkáját rendőrségi és polgármesteri hivatali szakértők is segítik.

A grémium minden héten ülésezik, megtárgyalja az aktuális ügyeket – így például a hangoskodás vagy a szemetelés miatti szomszédvitákat -, napirendre veszi a beérkezett panaszokat és kijelöli azok intézési határidejét. A bizottság a helyszínen az érintettek meghallgatása után feljegyzést készít minden esetről, egyben tanácsadással, a nézeteltérések tisztázásával orvosolják a történteket az “egymást tisztelni és becsülni” alapvető norma alapján – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, az érintettek kedvezően nyilatkoztak a bizottság munkájáról, aminek sikerét bizonyítja, hogy azokon a helyeken, ahol korábban elutasították a hivatal munkatársait, most együttműködőek voltak.

Nem egy-két hét alatt, de hosszú távon ez eredményt hoz – jelentette ki Toldi Tamás. Beszélt arról is, hogy a Jobbik által szorgalmazott lakossági fórum helyett közmeghallgatást tartanak a hónap végén, amelyen az önkormányzat tájékoztatást ad eddig végzett munkájáról, a vörösiszap-katasztrófát követő újjáépítésről, fejlesztésekről, s napirendre kerül a békés együttélés témája is. A közmeghallgatásra várják a cigányság és a Jobbik képviselőit is.

A Jobbik és több jobboldali radikális szervezet “a jogos magyar önvédelemért” tartott demonstrációt a Veszprém megyei településen augusztus 5-én, és a halálbüntetés visszaállítását követelte; a demonstráció ellen több szervezet tiltakozott.