Segélyt szeretne az önhibájukon kívül maradt munka nélkülieknek

Segélyt szeretne az önhibájukon kívül maradt munka nélkülieknek

Szabó TímeaSzabó Tímea

Az LMP azt kezdeményezi, hogy ne lehessen megvonni a foglalkoztatást helyettesítő támogatást azoktól, akik önhibájukon kívül esnek ki az ellátórendszerből.

Szabó Tímea és Szél Bernadett, a párt országgyűlési képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon közölték: hétfőn terjesztik be a parlamentnek a szociális törvény módosítását. Szerintük sokan az információ vagy a munkalehetőség hiánya miatt esnek ki a segélyezettek köréből, és problémás az is, hogy az önkormányzatoknak meglátásuk szerint túl nagy mozgásterük van abban, kinek biztosítanak munkát és kinek nem.
    
Szél Bernadett, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja emlékeztetett arra, hogy 2011. január 1. óta csak az kaphat jövedelempótló támogatást, aki egy éven belül legalább 30 napot dolgozott vagy képzésen vett részt; aki ezt nem teljesíti, attól akár 36 hónapra is megvonhatják a segélyt. 2012 áprilisának végéig emiatt mintegy hatezer embert zártak ki az ellátotti körből.
    
Hozzátette: a kérdésben az érintettek, de gyakran az önkormányzatok is tájékozatlanok. Kevesen tudják például azt, hogy a kizárás urán 60 nappal már ismét lehet regisztrálni és közmunkára jelentkezni, egy év együttműködés után pedig újra segélyt kérni, vagyis az ellátatlan időszak rövidíthető. Számos ember azzal sincs tisztában, hogy a 30 napot háztartási munkával is lehet igazolni.
    
A két ellenzéki politikus ezért a szociális törvényben tájékoztatási és egyéb kötelezettséget írna elő az önkormányzatoknak vagy a munkaügyi központoknak. Elvárnák a helyhatóságoktól, hogy a felülvizsgálat előtt három hónappal, írásban értesítsék az érintetteket a lehetőségeikről, utolsó szalmaszálként pedig a munka nélkül maradtak számára önkéntes munkát kellene felajánlaniuk.
    
Előírnák a munkaügyi központoknak, hogy a fennálló helyzetről alapos tájékoztatást adjanak az önkormányzatoknak, és az adatgyűjtést is kötelezővé tennék, a két politikus szerint ugyanis “nem elfogadható, hogy a kormány nem méri fel, hány ember marad az út szélén”. Mint mondták, mindez nem járna különösebb költségvetési vonzattal.