"Az azonos neműek élettársi kapcsolatának többletjogokkal felruházása csökkenti a házasság értékét"

"Az azonos neműek élettársi kapcsolatának többletjogokkal felruházása csökkenti a házasság értékét"

Rétvári BenceRétvári BenceAz azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolat keresztény szempontból nem elfogadható, mert csökkenti a házasság értékét, ezért a kereszténydemokraták a kifejezést kivennék a családjogból. Ezt mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön Veszprémben.

Az államtitkár a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége veszprémi szervezete meghívására Az új alkotmány kereszténydemokrata szemmel címmel tartott előadást, majd kérdésre válaszolva fejtette ki pártja családjoggal kapcsolatos javaslatait. 

Az, hogy az új alaptörvény a 21. században született, mutatja, a benne megjelenő keresztény emberkép, államkép, társadalomkép nem idejétmúlt; modern, korszerű, a mai értékválságból kivezető út lehet – mondta. Az alaptörvény emberképe a szabadság és felelősség fejezetben jelenik meg: korábban felelősség nélküli társadalom voltunk. Mi egy teljesítményre épülő társadalmat építünk ki, ezért emeltük meg például az olimpikonok járandóságát, hogy teljesítményüket, eredményeiket mások elé példaként állítsuk – fejtette ki Rétvári Bence.    

A polgári törvénykönyv tervezetének családjogi könyvében a házastársi és az azonos neműekre vonatkozó bejegyzett élettársi kapcsolat kifejezés párhuzamosan szerepel, a kereszténydemokraták ezen változtatnának, a szókapcsolatból elhagynák a bejegyzett élettárs kifejezést – magyarázta Rétvári Bence kérdésre válaszolva. Remélik, hogy át is megy a parlamenten, mert ránézésre is rossz, hogy olyan, mintha ez a két együttélési forma egyenlő lenne – jegyezte meg Rétvári Bence.    

Az államnak a házasság a fontos; ki-ki úgy él, ahogy akar, de az állam a házasságot támogatja, az összes többi együttélési forma a privát autonómia területe – jelentette ki. A kereszténydemokraták azt mondják, hogy a különneműek esetén az élettársi kapcsolatban a jogok kiterjesztése keresztény szempontból nem elfogadható, mert csökkenti a házasság értékét; de liberális szempontból sem elfogadható, hiszen tíz év után – ha akarják, ha nem – jogi szempontból szinte házastársaknak tekintik őket. A házasság legyen a családjogi részben, minden más együttélési forma pedig a kötelmek körében – fogalmazta meg a kereszténydemokrata álláspontot Rétvári Bence.

Figyelmeztetett, a társadalmi valóságon – hogy a tavaly született 92.000 gyerekből 34.000 házasságon kívül született – nem lehet figyelmen kívül hagyni, az élettársi kapcsolatból született gyermekeket is ugyanúgy támogatni kell, de a párokat ösztönözni kell, hogy a gyermekek érdekében legalább utólag rendezzék a viszonyukat. Hozzátette: nem számon kérni, kioktatni akarják az embereket, hanem szeretetből segíteni; felelősebb, kitartóbb, “áldozatvállalóbb” életre bíztatni.