Kevesebb a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek

Kevesebb a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek

hátrányos helyzetű gyerekekCsökkent a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma a nyíregyházi óvodákban, általános és középiskolákban. Ezt állapította meg a városi közgyűlés csütörtöki ülésén, melyen az önkormányzat közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervének megújítását tárgyalta.

A nyírségi nagyváros gyermekintézményeiben jelenleg 1069 nehéz sorsú gyermek van, szemben az egy évvel korábbi 1221-gyel. A 18 651 óvodás, általános- és középiskolás diák között a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya 5,7 százalékos. Az előző tanévben – amikor 20 013 volt a tanulói létszám – még 6,1 százalékos volt ez a mutató.

A családjuk körülményei, szociális helyzete miatt rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy tartós nevelésbe vett halmozottan hátrányos helyzetű, “három H-s” fiatalok közül a legtöbben, 459-en az általános iskolákba járnak, míg 270-en óvodai ellátást kapnak, 340-en pedig középiskolások.

A hátrányos helyzetű – ők abban különböznek “három H-s” társaiktól, hogy legalább az egyik szülő magasabb iskolai végzettségű – 6695-an vannak a város gyermekintézményeiben. Az ő számuk viszont emelkedett a jelenlegi tanévben, hiszen korábban 6524-en voltak.

A nyíregyházi önkormányzat 2008-ban dolgozott ki közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervet, amely az érintett fiatalok szociális körülményeit javítja, illetve a tanulási előmenetelüket támogatja. Tavaly például – a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal MTI-vel közölt adatai alapján – 373 millió forintot fordított az önkormányzat kedvezményes gyermekétkeztetésre. A mostani tanévben 7886 rászoruló gyermeknek adtak térítésmentesen tankönyvet, több mint 94 millió forint értékben. Ez az összeg az előző tanévben 74 millió forint volt. Novemberben további 5800 forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak a hátrányos helyzetű gyermekek.

Augusztusban 5250 gyermek és 541 felnőtt korú, nappali oktatásban részesülő fiatal kapott egyszeri pénzbeli támogatást, több mint 33,5 millió forintot az önkormányzattól, illetve központi költségvetési forrásból. A tanulók autóbusz-közlekedési támogatást is kapnak a helyhatóságtól, amelynek idei költségvetésében 10 millió forintot különítettek el az úgynevezett “természetben nyújtott egyéb szociális ellátás finanszírozására”.

Óvodáztatási támogatásra az idén több mint 3,2 millió forintot fordítanak, amelyből a szociálisan rászoruló szülőknek évente kétszer, gyermekenként húszezer, illetve tízezer forintot fizetnek ki. Az iskolák pedagógusai mindent megtesznek – hangzott el a közgyűlésen – a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásáért, minél eredményesebb oktatásáért, a tehetségek gondozásáért, s munkájukat külön támogatási programok és ösztöndíjrendszer is segíti.