"Magyarország aktívan részt vesz az internetes terrorizmus elleni küzdelemben"

"Magyarország aktívan részt vesz az internetes terrorizmus elleni küzdelemben"

Pintér SándorPintér SándorMagyarország jelentős szerepet vállal a kiberterrorizmus elleni küzdelemben. Hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter a magyar közmédia tudósítóinak hétfőn Bécsben egy ENSZ-konferencián, ahol az internet terrorista célú felhasználása elleni fellépés kézikönyvét mutatták be.

A miniszter rámutatott, hogy 2001-ben Budapesten fogadták el azt az Európa Tanácsi egyezményt, amely mindmáig meghatározó dokumentum az internet terrorista célú felhasználása elleni fellépésben. A magyar főváros ismételten helyet ad konferenciáknak és szemináriumoknak, legutóbb október elején rendeztek kétnapos konferenciát a témában.   

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) kézikönyve először foglalja össze a gyakorlati tapasztalatokat és a különféle jogi szabályozásokat ezen a téren. 

“Magyarország jelenleg nem kiemelten fenyegetett ország, de a leggyengébb láncszemnek sem szabad lenni, mert ha felkészületlenek vagyunk, akkor nagyon könnyen célponttá válhatunk” – jelentette ki felszólalásában Pintér Sándor. Kifejtette: a magyar bűnüldöző szervek a külön erre a célra létrehozott Terrorelhárítási Központ (TEK) révén megfelelően felkészültek az ilyen jellegű bűncselekmények elhárítására és visszaszorítására.   

Hozzátette, sok esetben nehéz megállapítani, hol húzódik a határ a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a terrorista propaganda között. Ezt esetről esetre kell vizsgálni és a szólásszabadságnak “semmi szín alatt” nem szabad sérülnie – mondta.    

A házigazda osztrák belügyminiszter fontosnak nevezte a lakosság ismereteinek bővítését annak érdekében, hogy az állampolgárok is felismerjék, ha terrorista propagandával találkoznak az interneten és, hogy jelentsék azt a hatóságoknak. Johanna Mikl-Leitner emellett méltatta Magyarországot a kibertér-konferencia megrendezéséért.    

A résztvevők hangsúlyozták, hogy az internet előnyeit nemcsak a békés célú állampolgárok élvezik, hanem az a bűnözők, terroristák eszköze is. Erre kiválóan alkalmassá teszi információáramlásának gyorsasága, olcsósága és névtelensége. Az internetet terrorista propaganda terjesztésére, toborzásra, információgyűjtésre, virtuális “kiképzőtáborok” működtetésére is felhasználják – figyelmeztettek.