Október 23-ai megemlékezések

Október 23-ai megemlékezések

Magyar zászló és az '56-os képek fekete fehérbenOrszágszerte megemlékezéseket tartanak kedden az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján.

Az Országház előtti Kossuth Lajos téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. A nemzeti ünnep alkalmából délelőtt tíz órakor megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház. A Kossuth téren délután négy órakor folytatódik az állami ünnepségsorozat, Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel, majd a programot a Ghymes együttes fellépésével Szabadság koncert követi.

Tarlós István főpolgármester a fővárosban, a Magyar Rádió előtt mond ünnepi beszédet.

Rogán Antal az V. kerület polgármestere, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője az önkormányzat koszorúzási ünnepségén, a Vértanúk terén mond ünnepi beszédet.

A II. kerületi önkormányzat megemlékezésén Láng Zsolt (Fidesz) polgármester, a II. kerület országgyűlési képviselője és Varga Mihály tárca nélküli miniszter szólal fel.

Az MSZP a Táncsics Alapítvánnyal közös ünnepi megemlékezést tart a XI. kerületben, itt többek között Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is beszédet mond.

A Jobbik 15 órakor a Deák téren tart nagygyűlést a nemzeti ünnep alkalmából. Vona Gábor, a párt elnöke, Morvai Krisztina EP-képviselő, valamint Murányi Levente, a Jobbik országos alelnöke, 56-os forradalmár beszédét követően fáklyás felvonulást tartanak.

A Demokratikus Koalíció fél kettőkor az Egyetem téren ünnepli az évfordulót, az eseményen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke szólal fel.

A CÖF-CET-Békemenet Egyesület 13:00-ra Békemenetet hirdetett, amely a Széna térről indul, és a Margit körúton, a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Kossuth térre, az állami ünnepségre.

Ugyancsak délután, 15 órakor az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tüntetést tart Fejezzük be a múltat! címmel Budapesten.

A vidéki események sorában Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az ünnep alkalmából választókörzetének településeire látogat és mond ünnepi beszédet.

Az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek Hajdúszoboszlón mond ünnepi beszédet.