"Ragaszkodnunk kell a kiotói kvótáinkhoz! "

"Ragaszkodnunk kell a kiotói kvótáinkhoz! "

FideszBánki Erik fideszes európai parlamenti képviselő szerint a kelet-európai országok érdekeinek figyelembevétele nélkül az EU képtelen lesz a hatékony érdekérvényesítésre a nemzetközi klímatárgyalásokon.

A képviselő az Európai Parlamentben tegnap késő este elmondott egyperces felszólalásában a dohai klímakonferencián képviselendő uniós állásponttal kapcsolatban kifejtette, hogy a kiotói időszakból megmaradt kvótatöbblet átvitelének kérdésében továbbra sem sikerült megegyezniük a tagállamoknak. Mint ismeretes, értékesíthető kiotói kibocsátási egységekkel (az ún. AAU-egységekkel) főként azok a közép-kelet-európai tagállamok rendelkeznek, amelyek korábban a Kiotói Jegyzőkönyvben vállaltaknak megfelelően visszafogták az üvegházhatású gázok kibocsátását, így a nemzetközi szerződés alapján lehetőségük van arra, hogy a megtakarított kvótáikat a 2012 utáni kötelezettségvállalási időszakra átvihessék. Bánki Erik hozzátette azt is, hogy az EU15-ök a csatlakozó új tagállamok nagymértékű kibocsátás-csökkentése nélkül nem tudták volna teljesíteni a kiotói vállalásaikat. 

Az EP-képviselő bírálta az Európai Bizottságot és a régi tagállamokat, amiért minden áron meg akarják akadályozni ezen kvótatöbblet átvitelének jogát, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel nyolc, újonnan csatlakozott tagállamnak, köztük Magyarországnak. Emlékeztetett arra, hogy hazánk a 23%-os kibocsátás-csökkentésével – a régió többi tagállamához hasonlóan – jóval túlteljesítette a 6%-os kiotói vállalását, így jelentős mennyiségű kvótatöbblettel rendelkezik. “Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a fontos nemzeti vagyonnak számító kvótákat 2012 után is értékesíthessük, különösen azért, mert az ebből származó bevételt új, zöld és energiahatékony iparágak fejlesztésére fordíthatnánk” – mutatott rá a néppárti politikus.

Bánki figyelmeztetett arra is, hogy ez a hozzáállás alááshatja a Dohában esetlegesen megkötendő újabb nemzetközi megállapodás hitelességét is, hiszen az nem tükrözné az uniós tagállamok majd egyharmadának akaratát. A plenáris üléssel egy időben zajló Környezetvédelmi Tanácsülés aktualitását kihasználva a képviselő felszólította a tagállamokat és a Bizottságot, hogy a kérdést a nyolc kelet-európai ország érdekeinek és javaslatainak figyelembe vételével minél előbb rendezzék.