Sokan emlékeznek szeretteikre

Sokan emlékeznek szeretteikre

mécsesekNovember 1. mindenszentek ünnepe. Ez Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. Várhatóan már a hosszú hétvége első napján sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját, ezért a temetők hosszabb ideig tartanak nyitva.

A mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

Vasárnapig a fővárosi temetők reggel 7 órától este 8-ig látogathatók, a mai napon a Farkasréti temetőben tartanak központi megemlékezést. Autóval e napokon csak az Új köztemetőbe és a Fiumei úti sírkertbe lehet bemenni, ezekben mikrobuszok segítik az idősek, rászorulók közlekedését.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több rendkívüli járatot indított, számos járatát sűrítette, s megváltozott a MÁV és a Volán menetrendje is. Vasárnapig a BKK által üzemeltetett közterületi parkolóhelyeken ingyenes a parkolás, a P+R parkolókban viszont fizetni kell. A hosszú hétvégére fokozott rendőrségi ellenőrzéseket rendeltek el, s több rendőr van a temetők környékén.

Szerdán is emlékeztek

De már az elmúlt napokban is sokan keresték fel a budapesti temetőket. Szerdán körülbelül százötvenezren emlékeztek szeretteikre a fővárosi sírkertekben – közölte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója csütörtökön, mindenszentek napján az MTI-vel.

Tóth Gábor tájékoztatása szerint a szerdai forgalom közepesnek mondható, és ha az időjárás nem változik – Budapesten ugyanis reggel óta szakad az eső -, csütörtökön sem várható túl magas. Időjárástól függően nagyságrendileg egymillió megemlékezővel számolnak a fővárosi temetőkben az ünnepek alatt. Rendkívüli esemény mindezidáig nem történt – mondta a szolgáltatási igazgató. Vasárnapig a fővárosi temetők reggel 7 órától este 8-ig látogathatók.