A választói összefogást támogató nyilatkozatot tett közzé az Együtt 2014

A választói összefogást támogató nyilatkozatot tett közzé az Együtt 2014

A választói összefogást támogató nyilatkozatot tett közzé az Együtt 2014 mozgalom, amely a parlamenti pártok közül az LMP-t keresi meg először az együttműködés érdekében.

Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: szervezetük és a Milla Egyesület még bejegyzés alatt áll, ezért magánemberek nem tudnak hozzájuk csatlakozni. Ugyanakkor sokan szeretnék kifejezni támogatásukat, egyetértésüket a választói mozgalom alapelveivel, ezért a céljaikat támogató aláírásgyűjtést indítanak.

A nyilatkozatot eddig csaknem száz közéleti személyiség írta alá, köztük Bródy János zenész, Csákányi Eszter színművész, Dés László zenész, Ferge Zsuzsa szociológus, Fischer Ádám karmester, Fliegauf Benedek filmrendező, György Péter esztéta, Hajós András zenész, Halmai Gábor alkotmányjogász, Heller Ágnes filozófus, Hernádi Judit színművész, Kőszeg Ferenc jogvédő, Kulka János színművész, Majtényi László alkotmányjogász, Mundroczó Kornél filmrendező, Parti Nagy Lajos író, Radnóti Sándor esztéta, Rajk László építész, Schilling Árpád rendező, Schweitzer József nyugalmazott rabbi, Tarr Béla filmrendező, Vásárhelyi Mária szociológus és Závada Pál író.

Csütörtöktől bárki csatlakozhat a petícióhoz az interneten, valamint a Magyar Szolidaritás Mozgalom kitelepülésein harminc városban és tizenöt budapesti helyszínen.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az Együtt 2014 nem versenytársa, hanem együttműködő partnere kíván lenni a változást akaró ellenzéki szervezeteknek, ezért sem alakultak párttá.

Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke az MTI kérdésére közölte: az LMP lesz az első parlamenti párt, amelyet az Együtt 2014 választói mozgalom – még az ökopárt jövő hétvégi kongresszusa előtt – megkeres az együttműködés érdekében.

Hozzátette, üdvözlik, hogy Jávor Benedek frakcióvezető szerint pártjának el kellene kezdeni a tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel, a Milla ugyanis természetes szövetségesének tekinti az LMP-t a politikai kultúra megváltoztatásában, és nagyon fontosnak tartja részvételét az ellenzéki együttműködésben.

Juhász Péter szintén kérdésre azt mondta: az MSZP-vel “még tisztázandó” a viszonyuk, ezért nem tud válaszolni arra, hogy mikor kezdeményeznek tárgyalást a szocialistákkal. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval viszont szerinte jelenleg nincs dolga az Együtt 2014-nek, mivel a volt kormányfő a három alapító egyikével, a Millával “nem szeretne közösködni”.

Bajnai Gordon ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az MSZP részvételére szükség van a választói összefogásban, a kormány- és rezsimváltáshoz ugyanis legalább két és fél millió szavazat kell.

A volt miniszterelnök az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy egyetlen mérésnek, így a Medián azon közvélemény-kutatásának sem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani, amely szerint az Együtt 2014 máris a legjelentősebb ellenzéki erővé vált.

Szerinte ugyanakkor az adatok azt jelzik, hogy mozgalmuk létező választói igényre tapintott rá, az aktív szavazók hat százalékának – akik most őket támogatnák – ugyanis eddig nem volt pártelkötelezettsége.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem igaz a Magyar Nemzet azon állítása, hogy Bugacon tárgyalt volna Botka Lászlóval, az MSZP választmányi elnökével. Szavai szerint erre “az elmúlt negyvenöt évben” nem volt példa. Többször egyeztetett Botkával – ahogy más ellenzéki politikusokkal is -, hazugság azonban, hogy a szocialista párt belügyeiről beszéltek volna – jelentette ki.

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke kifejtette: korai arról beszélni, hogy milyen formában indulnak a választásokon, leendő partnereikkel közösen kell majd eldönteni, hogy egy választási szövetség vagy egy választási párt a megfelelő erre.

Juhász Péter újságírói felvetésre cáfolta, hogy Richard Field támogatná a Millát. Elmondta, hogy az amerikai üzletember meghívta az Egyesült Államokba, ahol sokan érdeklődnek az egyesület iránt, az út azonban egyelőre meghiúsult felesége terhessége és a Sandy hurrikán miatt. Hangsúlyozta azt is, hogy a Milla bejegyzés alatt áll, így egyelőre nem fogadhat el felajánlásokat, és a jövőben is elsősorban mikrotámogatásokra számítanak.