illusztráció

Elítélték a vízbefúlt kislány édesanyját

Elítélték a vízbefúlt kislány édesanyját

A 2011 nyarán egy szakmári tanyán vízbefulladó kislány édesanyját gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt jogerősen hat hónap, egy esztendőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Ítélőtábla.

A vádlott családja csak időszakosan lakott a Bács megyei tanyán, ahol volt egy medencés játszórész, ahová egy tolózárral ellátott kapun keresztül lehetett bejutni.

A vádlott férjével együtt fokozott, féltő figyelemmel és gondossággal nevelte a gyerekeket. A kisebbik lány eleven, a vádlott mellől állandóan elmászkáló gyermek volt, folyamatos felügyeletet igényelt.

2011. augusztus 8-án napközben a tanyán csak a mindenes, a vádlott, valamint kétéves és hatéves kislánya tartózkodott. Az ingatlanban felszerelt térfigyelő kamerák felvételei alapján megállapítható volt, hogy délután a sértett kiment az udvarra, majd a mindenes által nyitva hagyott kiskapun bement a játszótérre. Ide egyébként zárt kapu mellett is bejutott már aznap, ugyanis volt egy akkora rés a kerítés és a ház fala között, amelyen a kislány átfért. A gyerek előbb a medence szélén járkált, majd a vízbe esett. Az épületben palacsintát sütő vádlott pár perccel később lépett ki a házból, keresni kezdte a gyereket, majd ő emelte ki a kislány testét a medencéből. Kihívták a mentőket, de a gyerek életét nem sikerült megmenteni. A bíróság szerint a vádlottól elvárható lett volna, hogy a kétéves kislányt folyamatosan személyes felügyelete alatt tartsa, és ha ezt megteszi, a sértett halála nem következik be.