Nagy Lászlóné kapta a Szent Erzsébet rózsája díjat

Nagy Lászlóné kapta a Szent Erzsébet rózsája díjat

Nagy Lászlóné, a pusztadobosi plébániai karitászcsoport vezetője kapta az idei Szent Erzsébet rózsája díjat, amelyet Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke adott át vasárnap este Budapesten. A kitüntetettet a jelöltek közül az MKPK választotta ki, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök ajánlása alapján.

Erdő Péter a tizenharmadik alkalommal odaítélt díj átadásakor elmondta: “Istent minden erőből szeretni azt jelenti, hogy minden képességünkkel, minden adottságunkkal, történelmi és társadalmi lehetőségünkkel, és így akár összes anyagi javainkkal is viszontszeretjük őt.”

A bíboros úgy fogalmazott: abszolút odaadással kell fordulnunk rászoruló embertársaink felé, melynek során “ha segítő szeretetünk a másik emberen keresztül az Isten felé irányul, ha neki szól az adományunk és a segítségünk, a türelmünk és a jó szavunk, amivel idősek, betegek, rászorulók felé fordulunk, akkor helye van a radikális önfeláldozásnak is”.

Rámutatott: mai világunkban “az ember látszik felesleges tehertételnek (…) pedig az embert nevelni, oktatni, segíteni öregségében, betegségében nem fényűzés, hanem egyfelől a méltányosság és az igazságosság követelménye, másfelől – amikor a feladat erőinket meghaladja – meghívás is lehet ez az odaadó szolgálat az önmagunkat elemésztő szeretetre”, s “ebben adnak példát nekünk azok, akik a Szent Erzsébet rózsája kitüntetést kiérdemlik”.

Az esten felolvasott laudáció szerint Nagy Lászlóné húszéves korától fogva védőnőként dolgozik, és előbb a Vöröskereszttel, majd a Katolikus Karitásszal került kapcsolatba. 2000-ben alakult meg részvételével a pusztadobosi plébániai karitászcsoport. Egyebek mellett szegény családoknak közüzemi számlák kifizetéséhez, illetve gyermekek betegellátásának kezeléséhez nyújtanak  támogatást, továbbá temetési és kártérítési költséghez is hozzájárulnak. Tíz éve támogatják Böjte Csaba ferences szerzetes dévai gyermekotthonát, és szintén egy évtizede fogadnak kárpátaljai zarándokokat évről évre, továbbá havonta végiglátogatják a község betegeit.

A Szent Erzsébet rózsája díj átadó estjének bevételét idén a Kelet Karitász Alapítvány javára ajánlották fel. A Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye karitatív tevékenységét koordináló szervezet 51 csoportjában több mint 800 önkéntes munkatárs lát el segítő, beteglátogató és gondozó feladatot.

Az MKPK 1999 decemberében alapította a díjat az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, illetve a díjazott személyes példájának felmutatására. Az elismerés Pálffy Katalin szobrászművész alkotása, 95 milliméter átmérőjű bronzérem, melynek előoldala rózsát ábrázol, hátoldalán pedig a következő felirat található: “Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

A díjazott ezenkívül megkapta Márk Gergely rózsanemesítő Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajtájának töveit, Tőzsér József rózsaszentmártoni pékmester és felesége díszesen elkészített Szent Erzsébet kenyerét, a Szent Erzsébet rózsája díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányát, Orient Enikő textilművész és V. Andrejszky Katalin iparművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozícióját és az Új Ember Kiadó könyvválogatását.

Az MKPK az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe alkalmából, a Katolikus Karitász javára rendezendő jövő vasárnapi országos gyűjtés apropóján körlevelet adott ki, amelyet most vasárnap minden magyarországi katolikus templomban felolvastak.

A díjátadó ünnepségen részt vett mások mellett Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója.