Helyreállítják az Erdődy-kastélyparkot

Helyreállítják az Erdődy-kastélyparkot

Helyreállítják Magyarország egyik legértékesebb, de legveszélyeztetettebb történeti kertjét, a 90 hektáros Erdődy-kastélyparkot a Veszprém megyei Doba-Somlóváron.

A 260 millió forintos felújítás során megújul a park négy halastava, egyedülálló vízrendszere és sétaútjai, valamint visszaállítják a park történetileg hiteles térszerkezetét. Megújul a kert növény- és faállománya, és pótolják az elpusztult történeti egyedeket – mondta el Alföldy Gábor projektvezető csütörtökön az MTI-nek.

A munka megkezdése előtt kertrégészeti feltárásokat végeztek és részletes növénykataszterben rögzítették a park faállományát. A legfontosabb feladat, hogy megvédjék a megmaradó idős, értékes fákat és helyreállítsák a sétaúthálózatot, amely a több évtizedes elhanyagoltság miatt nagyrészt eltűnt.

A park egykori képét és szerkezetét döntően meghatározták a kastélyból és a park egyes pontjaiból induló úgynevezett nyiladékok, amelyek mára nagyrészt eltűntek, ezeket is helyreállítják – ismertette a projektvezető.

A Forster Gyula Nemzeti Kulturális Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ és a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. együttműködésével, valamint a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház közreműködésével teljes egészében európai uniós és állami támogatásból megvalósuló projekt során 71 hektár parkot újítanak fel, 35 hektáron bozótot irtanak, 24 hektáron gyepesítenek, 3,8 hektáron csaknem száz fát ültetnek, 935 idős fát kezelnek, csaknem ezer négyzetméter utat építenek, kikotorják a park tavát és öt fahidat hoznak létre.

A parkban élő madarak és kisemlősök védelmére 50 mesterséges élőhelyet tesznek ki az állatoknak.

A 260 milliós projekt első szakasza, a 12 millió forintos előkészítés (amelyhez az Erdődy-család több millió forintos segítséget nyújtott) lezárult, a mintegy 250 millió forintos kivitelezésre benyújtott pályázat elbírálása után kezdődnek meg a munkálatok – mondta Alföldy Gábor az MTI-nek.

A doba-somlóvári Erdődy-kastélypark európai jelentősége abban rejlik, hogy itt az Esterházy hercegek híres francia építésze, a dobai kastélyt és parkot is tervező Charles Moreau akadálytalanul valósíthatta meg a 18. századi Angliában létrejött klasszikus tájkerti stílust az 1820-as években. Moreau munkáját tanítványa, Heinrich Koch folytatta, s a 19. század utolsó évtizedétől immár négy halastó díszelgett a páratlanul festői tájolású parkban.

Mivel a kastély dombtetőre épült, 360 fokos szögben tárultak fel az Erdődy-birodalom szomszédos falvainak templomtornyai és mindenekelőtt a szomszédos Somló-hegy ormán álló “családi” várrom, amely után az új kastély is a Somlóvár nevet kapta. Ma a Veszprém megyei kórház pszichiátriai intézetének ad otthont.