Budavári díszhuszár-felvonulás volt

Budavári díszhuszár-felvonulás volt

lovasok, díszhuszárokAz Esterházy bandérium díszhuszárai vonulnak a Budai Várnegyedben 2012. november 24-én, fotó: Soós Lajos/MTISzámos érdeklődő kísérte figyelemmel, amint hagyományőrző lovas díszhuszár-menet haladt végig a Budai Várnegyeden szombaton fúvószenekar kíséretében.

A huszárok a Kapisztrán tér és az Oroszlános udvar között vonultak fel 10 és 15 óra között több alkalommal, érintve a Várnegyed legnevezetesebb helyszíneit. A felvonulás a Várnegyed kulturális életének felpezsdítését célozó egyéves programsorozat része. Az 1848-49-es szabadságharcban is használatos egyenruhák és hadifelszerelések korhű másolatát viselő Sándor-huszárokat a szintén korabeli ruhákban felvonuló Kiskunlacházi Ifjúsági Rézfúvós Zenekar kísérte.

A menetet az esemény védnöke, Zumbok Ferenc, a Budai Várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos vezette az Esterházy bandérium tisztjeként Esterházy-díszhuszár egyenruhájában. Mellette Székely Tibor, a 4. Sándor huszárezred vezetője, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke lovagolt.
Székely Tibor a rendezvény kezdetén Esterházy Antalnak tett jelentést, és formálisan engedélyt kért a díszfelvonulás megkezdésére. Székely Tibor az MTI-nek elmondta: következő alkalommal a jövő évben tartanak hasonló felvonulást, ám tavasztól rendszeresen találkozhatnak a lovasokkal a Várnegyed látogatói.

Zumbok Ferenc beszámolt arról, hogy a múlt szombati kisebb menet után ez a második hasonló esemény. A következő program a december 15-től 20-ig tartó adventi rendezvénysorozat lesz, amelyet a Szent György téren felállított “fenyőerdő” köré szerveznek. Az adventi ünnepségre 24 iskolát várnak karácsonyfa-díszítésre, és ünnepi műsorral, hangversennyel készülnek. Szólt arról, hogy a programok a továbbiakban is folytatódnak, a jövő évben tűzoltózenekarok, gólyalábasok, különböző gyerekműsorok is várják majd a látogatókat, felpezsdül az élet a Várnegyedben.

A Várkert Bazár felújításáról szólva úgy fogalmazott: az építkezés lassan elkezdődik. Az október elsejei kormányhatározat értelmében mintegy 700 millió forintot szántak a Honvéd Főparancsnokság budai Várban lévő egykori épületének rehabilitációjára, amely jövő ősszel fejeződhet be. Elárulta: egy nagy érdeklődésre számot tartó rekonstrukcióra is készülnek a budai Várban, amelyről a jövő hónapban adhat bővebb tájékoztatást.

A menet az Úri utca-Szentháromság utca-Tárnok utca-Szent György utca útvonalon haladt, útközben a Szentháromság téren, az Oroszlános udvaron és a Savoyai teraszon megállt, és a huszárok egy-egy zenekari szám hangjaira vonalban sorakoztak fel, díszalakzatot felvéve.