„Ez kellene a pénztárgép-cseréhez”

„Ez kellene a pénztárgép-cseréhez”

KisoszA Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) szerint költségvetési forrásból kell finanszírozni azoknak a pénztárgépeknek a megvásárlását, amelyek alkalmasak arra, hogy közvetlenül össze lehessen kapcsolni őket az adóhatósággal. Ezt írta szombati számában a Népszava.

A szövetség álláspontja szerint rendkívül méltánytalan a kereskedelmi és vendéglátó szakmára nézve, hogy az online hatósági adatszolgáltatás a gazdasági élet területéről csak rájuk terjedjen ki, miközben továbbra is működnek ellenőrizetlen piacok, azokon vállalkozói engedély nélküli ad-hoc jellegű értékesítések, gyakori az őstermelői igazolvánnyal folytatott nagykereskedelmi tevékenység.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke szerint nem igaz, hogy a jelenlegi pénztárgépek többsége kisebb átalakítással alkalmassá tehető a közvetlen NAV-kapcsolatra. A pénztárgépek adóhatósági bekötése szerinte csak jelentős beruházással valósítható meg, miután várhatóan le kell cserélni a pénztárgépek 85-90 százalékát, meg kell teremteni az internetes kapcsolatot, finanszírozni kell annak havi előfizetési díját. Antalffy a lapnak nyilatkozva azt mondta, egy új, a közvetlen NAV-kapcsolatra alkalmas pénztárgép alsó árszintje 150.000 forint. A jogszabály összességében 400.000-450.000 kereskedőt, vendéglátóst érint majd.

Kapcsolódó cikkek