"Nem merik, úgy gondolják, hogy nem illik"

"Nem merik, úgy gondolják, hogy nem illik"

Navracsics TiborNavracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint Magyarországon is "lesz majd egy fájdalmas pont", amikor szembesülnünk kell azzal, hogy családokon belül milyen bűncselekmények történnek.

A miniszterelnök-helyettes pénteken az M1 Az Este című műsorában úgy fogalmazott, nagyon nagy a látencia a családon belüli erőszak tekintetében, sok olyan bűncselekmény van, amit nem jelentenek fel a rendőrségen, mert családon belül szégyellik, “nem merik, úgy gondolják, hogy nem illik”. Utalt arra, hogy szombaton a budapesti Millenáris Parkban megtartott családi napon felhívják a figyelmet arra, hogy senkinek a gyermeke nem mentes az erőszak fenyegetésétől.
Navracsics Tibor azt mondta: a gyermekbarát igazságszolgáltatás az áldoztavédelem speciális területe, a magyar EU-elnökség egyik legnagyobb sikere pedig az áldozatvédelmi csomag, valamint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos uniós jogszabály elfogadása volt.

Beszélt arról is, hogy az áldozatok legsérülékenyebb csoportja a gyermekek, akik akár egész életükben magukban hordozhatják “ezt a szörnyű élményt”. Hozzátette: ezidáig úgy tűnt, hogy a hatóságok még jobban elmélyítik ezt a traumát, mert a gyerekeknek a nyomozati és a tárgyalási szakban is legalább egyszer fel kell idézniük a hatóságok, idegen emberek előtt bántalmazásuk körülményeit.
Megemlítette, 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve, amelynek célja, hogy az eljárási szabályok módosításával, a gyermekbarát meghallgató szobák technikai felszereltségével barátságos környezetben, eljátszva rögzítsék a gyermekek vallomásait.

Beszámolt arról is, hogy életre hívtak egy gyermekbarát jogi munkacsoportot is, melynek tagjai megállapították, hogy a szabályozási környezetet is változtatni kell. Kezdeményezésükkel azt is szeretnék elérni, hogy az egész társadalom gyermekbaráttá váljon – jegyezte meg.

Scheiber Dóra gyermekorvos, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa a műsorban annak fontosságáról beszélt, hogy ne csak a fizikai, hanem az érzelmi bántalmazásokkal is foglalkozzanak, ezért “meg kell találni a beavatkozási pontokat” akkor is, amikor a gyerekeket nem bántalmazzák, csak elhanyagolják. Rámutatott: fontos a szoros együttműködés az igazságszolgáltatási, az egészségügyi és az oktatási intézményekkel, valamint a szociális szférában dolgozó szakemberekkel.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a gyerekbarát meghallgató szobákra a rendőrségi épületeken kívül szükség van az igazságszolgáltatás folyamatában résztvevő valamennyi intézményben. Kiemelte, a hét éves kor alatti gyermekekre külön kiemelt projektet indítanak, amitől azt várják, hogy csökkenteni fogja a gyerekbántalmazást. Megemlítette, az esetek mindössze 20 százalékában idegenek a gyermekek bántalmazói, a többi sérelmet a gyermekekkel szemben a velük bizalmi viszonyban álló emberek követik el.