Megújul a dégi Festetics-kastély angolkertje

Megújul a dégi Festetics-kastély angolkertje

Megkezdődött Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének helyreállítása, amelynek során eredeti, 19. századi formájában újul meg a Fejér megyei Dég klasszicista kastélya körüli kert.

A tórendszernek és környezetének a rekonstrukciója három ütemben zajlik majd: jelenleg az első ütem kivitelezése folyik, a másik két ütem előkészítési szakaszban van. A három projekt összesen 785 millió forint összértékű, és a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázati konstrukció keretében valósulnak meg. A felújítás gazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, konzorciumi partnerei a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és Dég község önkormányzata.

A tervezett munkák a legnagyobb volumenű kerthelyreállítást jelentik Magyarországon a második világháború óta. Az első szakaszban a Parktó rekonstrukcióját végzik el. A másik két projekt (a Szerpentin tó és a kapcsolódó kastélyparki terület, illetve a sírdomb körüli parkterület és a déli árapasztó csatorna helyreállítása) megvalósításával befejeződik a történeti kert teljes újjáépítése.
A tervek szerint a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű tóból kikotorják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott hatalmas mennyiségű, 127 ezer köbméternyi iszapot, rekonstruálják a partvonalat, és rendezik az áradásokat meggátoló csatornarendszert. Ezzel nemcsak a vízi ökoszisztéma egyensúlya áll helyre, hanem megszűnik az árvízveszély is.

Összesen tizenegy gyalogoshíd épül meg eredeti formájában, és 3,2 kilométer sétaút újul meg. Az első ütemben rendezik a tó és a kastély közötti területeket, újjáépül a tó legnagyobb szigetére átvezető faszerkezetű gyalogoshíd, illetve elbontják a park összképét zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat.

Az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából hozták létre három patak találkozásánál. A park tervezője nem ismert, de felmerült a klasszicista kastély alkotójának, Pollack Mihálynak a neve, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott. Az építéskor az országutat kiegyenesítették, fasorral szegélyezték, így a kastély impozáns udvari homlokzata már 14 kilométerről látható volt. A panorámát gondosan megtervezték: a szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára, valamint a park távoli pontjaira nyílik szép kilátás.

A park falu felőli szélén terült el a nagy konyhakert, amelyben a Pollack által tervezett klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A család tagjai a park egyik sarkában, a patakágak által szigetszerűen körülfogott dombon temetkeztek.