Tatán huszonöt évig a Dalkia fűthet

Tatán huszonöt évig a Dalkia fűthet

A tatai önkormányzat huszonöt évre a Dalkia Energia Zrt. részére adta át a városi távfűtés lehetőségét. A koncessziós díjból befolyó 130 millió forintot a távhőrendszer fejlesztésére fordítják.

Horváthy Lóránt (Fidesz-KDNP) elmondta, a koncessziós eljárás nyertese 2013 őszén kezdi meg tevékenységét. A pályázati anyag szerint elsősorban gáz felhasználásával biztosítanák a hőenergiát, de a jelenleg működő faaprítékos kazánokat is üzemben tartanák.

Tatán az önkormányzat tulajdonában lévő távhőszolgáltató a város 1800 lakását és 100 közületi fogyasztóját szolgálja ki. A koncessziós partnerrel kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy a távhőrendszert a lehető legmagasabb szinten tartsa, és úgy üzemeltesse, hogy a díj az indokolt mértéknél jobban ne emelkedjen – fogalmazott az alpolgármester.

A Dalkia Energia Zrt. koncessziós díjként 130 millió forintot fizet az önkormányzatnak. A tatai önkormányzat április végén döntött a távfűtés koncessziós pályázatának kiírásáról. Az előterjesztés mellékleteként készült tanulmány szerint a város távhőrendszere jóval túl van a technológiai és fizikai elavultság határán. Egyes komponensei annyira elhasználódtak, hogy már a szolgáltatást teszik lehetetlenné.

Az önkormányzat 2009 márciusában a vágsellyei (szlovákiai) Menert társasággal írt alá húszéves koncessziós szerződést a város távfűtésére. A vállalkozás 17 százalékos azonnali távhődíjcsökkentést ígért, de az üzlet végül meghiúsult, és a céget első fokon 72 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság.