Újabb vízvédelmi beruházások indulnak Tolnában

Újabb vízvédelmi beruházások indulnak Tolnában

Több mint félmilliárd forintos beruházással két újabb vízvédelmi beruházás kezdődhet Tolna megyében európai uniós támogatással.

Bátaszéken a 134 millió forintból a Cigány-árok rekonstrukciója fejeződik be a vízelvezető 400 méteres szakaszának burkolásával és átemelő zsilip építésével.

A beruházás a 6400 fős városban, ahol 2010-ben több alkalommal homokzsákokkal védekeztek a lezúduló eső- és a belvíz ellen, tíz hektárnyi terület elöntését akadályozza meg, és 1300 ember vízvédelmi biztonságát erősíti meg.

A paksi önkormányzat 399 millió forintot nyert el az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból egy közel 30 ezer köbméteres záportározó építésére, valamint egy fél kilométer hosszú csatorna építésére. Az új csatorna, amelynek építési 2013-ban kezdődhet el, közvetlenül a Dunába vezeti a hirtelen lezúduló, Paks hét utcáját veszélyeztető csapadékot.

Csikóstőttősön már elkészült a vízrendezés első üteme. Pintér Szilárd (független) polgármester elmondta, a településen 147 millió forintos beruházással mintegy három kilométernyi vízelvezető rendszer épült ki, ami a község mintegy kétharmadát fedi le. A 900 fős községben a 2010. júniusi esőzések idején ötven embernek kellett elhagynia otthonát a falut elöntő ár miatt.