"Biztos lábakon álló költségvetést!"

"Biztos lábakon álló költségvetést!"

Vágó Gábor LMPVágó GáborAz LMP szerint új, biztos lábakon álló jövő évi költségvetésre lenne szükség a mostani bizonytalan és "brutális megszorításokat tartalmazó" büdzsé helyett. Ezt mondta Vágó Gábor, az ellenzéki párt képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A politikus szerint a kormány részéről benyújtott költségvetési javaslat, amelyet az “utolsó utáni pillanatban”, zárószavazás előtti módosító indítványokkal akarnak “átverni” a magyar parlamenten, azt bizonyítja, hogy “egyetlen egy biztos dolog van a mai matolcsyzmusban, ez pedig a bizonytalanság”.

Vágó Gábor úgy véli, ehelyett arra van szükség, hogy egy új költségvetési eljárásban épkézláb, biztos lábakon álló büdzséje legyen az országnak. Közölte, a költségvetés számai szerint olyan brutális megszorításokkal kell szembenézni a következő évben, amelyekre eddig nem volt példa.

A felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentése pedig elveszi a társadalmi felemelkedés lehetőségét és fiatalok tízezreit fogja nyugatra kergetni – tette hozzá. Vágó Gábor azt mondta, azt ajánlja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hogy inkább ő menjen el keletre, ha már legutóbbi cikkében támogatta a kínai államkapitalista rendszert.

A képviselő az LMP nevében a kiszámíthatóság helyreállítása érdekében azt javasolta, hogy évente csak kétszer lehessen módosítani az adójogszabályokon. Emellett az oktatásba, az egészségügybe és a humánszolgáltatásokba való befektetés fontosságát hangsúlyozta.