"Az eddigi oktatási modell nem működött"

"Az eddigi oktatási modell nem működött"

Parragh LászlóParragh László, fotó: Kovács Tamás/MTI

Nem működött az eddigi oktatási modell a munkaerőpiac szempontjából. Ezt mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdán reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában..

Parragh László elmondta: “nem lehet megspórolni azt az átalakítást, amit ma a felsőoktatásban a kormány tesz, lehet, hogy nem pontosan így kellene csinálni, ennek tartalmán lehet vitatkozni, de a régi rendszer az fenntarthatatlan volt a diákok szempontjából is”.

Hozzátette, a munkaerőpiaci visszajelzések egyértelműen azt igazolják, hogy a természettudományi, a mérnök, és a technikusi képzés az, amit a piaci szereplők várnak, mert ezekből hiány van.

“Szerintem a bolognai rendszernek nagyon súlyos fogyatékossága az, hogy életvitelszerűen benntart a felsőoktatásban fiatalokat”, a mostani megmozdulásokon is látható, hogy a diákok vezetői a 10-12 éve egyetemi hallgatókból kerülnek ki.

Szerinte az lenne normális, hogy 5-6-7 év alatt készüljön fel a diák arra a szakmára, amit meg akar tanulni. Az élet azt igazolta, hogy az a modell, amiről szó van, valójában nem működött.