„Jövőképet a hitelkárosultaknak!”

„Jövőképet a hitelkárosultaknak!”

Vona GáborA Jobbik üdvözli, hogy az utóbbi hetekben bizakodásra okot adó bírósági döntések születtek a deviza alapú hitelek károsultjainak ügyeiben, s egyben saját eszközeivel továbbra is mindent megtesz azért, hogy minél több család részesüljön segítségben, és minél kevesebb kilakoltatásra kerülhessen sor a következő évben is.

„Az utóbbi időszak több döntése végre a devizaadósnak ad igazat a bankkal szemben a természetes igazságérzetnek megfelelően, hiszen ha a szerződésben nem került feltüntetésre az ügyfelet érintő összes költség, felmerül a kontraktus semmisségének lehetősége. Köztudott az is, hogy a bankok egy része nem tüntette fel a megegyezésben külön költségként a deviza vételi és eladási árfolyama közötti különbséget, ami számtalan esetben indokolatlanul a hitelkárosultat terhelte. A Jobbik álláspontja szerint hallatlan, hogy egy ilyen rendszer következményei hatályban maradhattak, kitalálóit és az elkövetőket nem büntette meg senki, az adósok számára pedig nem írták jóvá azt az összeget, amit indokolatlanul vontak el tőlük.

Bár az említett ítéletek kedvezőek és bizakodásra adhatnak okot, a Jobbik azt is látja, hogy a kivéreztetett károsultak nagyon nagy tömegeinek annyi erőforrása sem maradt, hogy tömeges pereket kezdeményezzen, majd több hónapos, éves harcok során bizonyítsa igazát. Azt az igazát, amit az államnak kötelessége lenne védeni.

A Jobbik sajnálattal látja, hogy a kormánynak a hitelkárosultak alig ötödén sikerült így vagy úgy segítenie. S ott is jórészt jobbikos elképzelésekre alapozva, valamint a több mint félmillió főt mozgósító, a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításáért kezdett aláírásgyűjtő akciónk felhajtóereje által is segítve. Látjuk ugyanakkor azt is, hogy az Eszközkezelő alig mentett meg pár ingatlant, az ócsai fantomfaluba nem költözhettek be károsultak, és az árfolyamgát is csak átmenetileg ad levegőt az adósoknak. A kormányzat eközben nem szab érdemi gátat a közműcégek visszaéléseinek sem, így a magyar népesség egyharmada önhibáján kívül megállíthatatlanul szegényedik a sárga csekkek tengerében úszva.

A Jobbik éppen ezért a téli időszakban, a kilakoltatási moratórium idején azonnali megoldásokat követel a deviza alapú hitelek károsultjai számára, s a bankok kártételeinek a károkozók általi megfizettetésre irányuló egyetlen valós lehetőségnek a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását tekinti. Ily módon nem csak a törlesztőrészletek csökkenthetnek, de a felszabaduló pénztömeg az embereknél marad, a hazai gazdaság erős lökést kap, s mindenki jól jár – kivéve a mindannyiunkat kifosztó bankokat. Utóbbiak pedig átadhatnák a helyüket végre a tisztességesen működő intézeteknek.” – írta közleményében a Jobbik frakció.