Indulhat a közlekedési beruházás

Indulhat a közlekedési beruházás

Aláírta a budapesti troli- és villamosbeszerzési projekt első ütemének támogatási szerződését Tarlós István főpolgármester, Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területekért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

A projekt keretében 2014-től új, alacsonypadlós járművek állhatnak forgalomba az 1-es, a 3-as, a 19-es és 61-es villamos vonalakon, illetve a trolibuszhálózaton. A támogatás összege nettó 43 milliárd forint, a főváros 250 milliós önrészt biztosított a projekthez.

Tarlós István főpolgármester az aláírást megelőzően szerdán azt mondta, fontos állomáshoz érkeztek, amely méltó Budapest múltjához, nemzetközi híréhez. Kiemelte, hogy az elmúlt két évben szinte az alapjairól kellett a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztési koncepcióját újratervezni, s ebben nagy segítséget nyújtott a több mint 100 milliárdos új forrás, amelyet a közlekedés megújítására használhatnak.

A beruházás részleteiről szólva Tarlós István elmondta, 37 villamos és 24 trolibusz beszerzését kezdhetik meg, 25 villamos 34-36 méteres, 12 pedig a Combino villamosokhoz hasonlóan, 54-56 méteresek lesz, utóbbiak az 1-es villamosvonalon közlekednek majd. Kitért arra is, hogy a villamosok és trolik évente mintegy 400 millió utast szállítanak, de az átlagéletkoruk magas, ezért a járműpark megújítása kiemelten fontos cél.

Völner Pál államtitkár az ünnepélyes aláíráson azt mondta, az összes közösségi közlekedést használó utas kétharmadát Budapesten és az agglomerációban szállítják el, ezért az 1-es és 3-as villamosvonal meghosszabbítása és felújítása mellett ez a járműbeszerzés is legalább ennyire fontos lépés.

Kiemelte, Budapest jó úton jár, mivel gazdasági, turisztikai vonzereje a közösségi közlekedés nélkül nem értelmezhető.